Vovvar och rally

Åkte upp till Falun i lördags förmiddag för att hälsa på lille Edvin (som nu börjar bli stor) och samtidigt visa upp Nona för familjen där.
image13

Vi tog en härlig eftermiddagspromenad i naturen med vovvarna. Stannade en bra stund och busade i en tom hästhage. Kastade lite boll och pinnar, strosade runt och tränade lite sök med de stora vovvarna.

image14

image15

Det tog tydligen på krafterna för vissa....
image16

När vi var på väg ut ur Falun för att åka hem igen idag så kom det plötsligt en lös hund springande mot oss på vägrenen. Jörgen körde åt sidan och jag hoppade ur bilen. Ropade på hunden, den stannade och tittade lite kort men sprang sen vidare. Och jag efter. Knappt hundra meter längre fram låg en obemannad mack och där stannade hunden, såg ut att inte riktigt veta vart den skulle ta vägen. Jag satte mig ner på huk med en frolic i min utsträckta hand, kallade lite på hunden och den kom fram direkt. Såg att den inte hade nåt halsband och hann fundera en sekund på om den skulle bita mig om jag tog tag där, innan jag ändå tog ett mjukt tag i nackskinnet. Jörgen vände under tiden bilen och kom snart fram till där vi var. Kopplade upp hunden med ett av våra koppel innan vi ringde polisen. I väntan på att de skulle komma och hämta hunden så hann vi upptäcka att det var en väldigt trevlig, ung tik som nog inte tränades så värst mycket av sin ägare. Hon kunde "sitt" men det var ungefär allt. Hon verkade dock väldigt villig att jobba och fick snabbt fin kontakt med Jörgen, verkade väldigt lättlärd. Vi döpte henne snabbt till Bonny (från Bonny and Clyde) eftersom hon bevisligen var en rymmare.
image17
Dagens goda gärning visade sig bli en trevlig paus i bilresan hem. Hoppas allt löste sig, att de hittade hennes ägare...

Väl hemma igen hade både jag och Jörgen kurser att hålla i på klubben. Jörgen hade valpkurs och jag hade rallylydnadskurs. Så ingen rast och ingen ro, Jörgen blev avsläppt till sin kurs på vägen hem, och jag hann vara hemma en halvtimme innan jag skulle iväg till min. Men vi hade solen på vår sida idag och det var underbart väder och underbara deltagare, som alltid.
image18
Jörgens kursdeltagare tränade bland annat förbudsövningar idag.

image19
Leif lotsar Bella genom momentet "dubbelslalom" i rallylydnaden (ovan)
Ann visar med hjälp av Myran hur det ska gå till (nedan)
image20

Nona var med på klubben, hade inte så stort val eftersom vi båda var där samtidigt. Så det blev en lång dag för henne, en dag som gjorde henne såhär trött:
image21

Nu sover alla vovvar och det ska även husse och matte göra. Gonatt!

Valp på Campus

Tänk vilken stor värld Hundcampus kan vara för en liten valp. Nona blir trött bara hon går utanför rummet nästan...
Men hon blir bara mer och mer säker och frimodig, idag undersökte vi tillsammans en hink som stod där och försökte se läskig ut i korridoren.
Men det värsta var nog den där valpen som såg precis likadan ut som henne själv, och dessutom härmade henne i allt hon gjorde!

image11
Den valpen skälldes ut ordentligt! Här är det Nona som är minstingen och hör sen!

Det börjar bli mer krav än ynk i ljuden hon ger ifrån sig när hon t.ex. sitter i sin kompostgaller-hage och inte får vara med Smilla o Kira utanför. Så nu börjar matte lite smått att slå dövörat till (beroende på ljudet då) och uppfostra lite mer.
Vi har också genomfört vårt första träningspass med klicker idag. Vi tränade STÅ och TARGET (dvs hon ska dutta på mitt ena pekfinger med nosen, i slutändan kan man använda det för att styra runt hunden dit man vill ha den). Stå har vi ju tränat förut och det gick fortsatt bra, target däremot var första gången. Med Smilla och Kira har jag handflatan som target, men Nona är ju så liten så där använde jag bara ena pekfingret. På bara ett enda träningspass kom vi så långt att hon själv börjar söka upp fingret med nosen! Jätteduktig var hon! Valpar lär så fort... Speciellt med tanke på att man inte kan träna länge alls åt gången när de är så små.

Idag kom jag mig äntligen för att fotografera och mäta golvbanan, för att sedan kunna tillverka en egen hemmavid. Den används för att träna specialsök, dvs lära hunden att söka en speciell doft. Golvbanan ser ut såhär:
image12
Torde vara relativt enkel att tillverka, om inte annat kan säkert morfar hjälpa mig - han är en hejare på träarbeten.
Får se när jag tar itu med att fotografera och mäta släden då... (används i testerna för analyser på hundar)

Just nu har jag en liten paus på rummet så Nona ska få sova lite mer ordentligt. Hon sover visserligen i famnen på mig när vi är på lektioner, men så värst avslappnat lär hon ju inte sova då... Men nu har hon iallafall slocknat. :)

RSS 2.0