Dag Fyra

Började dagen med lite mera klickerträning. Smilla hoppade på tre ben och såg ganska olycklig ut. Gillade dessutom inte det blöta vädret, slickade sitt bandage hela tiden. Så vi gick in, körde lite inomhus ett tag. Men hon såg ut att ha så ont så jag gick upp med henne på rummet och tog med mig Kira istället.
Hon visade sig vara föga intresserad av Frolic som belöning så vi fick plocka fram korv istället. Eftersom jag knappt klickat henne så stannade vi inomhus för att minska på störningarna, och med korvens hjälp gick det riktigt bra mot slutet.

Sen var det dags för en tur i labbet igen. Och idag tog jag bilder! Jag jobbade med Kira idag, vi kom fram till att jag kommer göra det i framtiden på lektionerna och så går jag dit med Smilla efter lektionstid, så jag kan ta det vid nåt tillfälle där hon inte varit lämnad ensam innan och stressat upp sig. Så när vi gick därifrån för att äta lunch så ställde jag iordning allting för Smilla, hade med henne vid lunchen så hon hann lugna ner sig. Sen gick vi till labbet efteråt och körde litegrann. Hade hjälp av en av mina kurskamrater och det gick mycket bättre när hon inte var stressad. :)
image1
Uwe från Tyskland vid konstruktionen där vi övar in dofter på hundarna.

image2
Petter jobbar med sin hund Starr. Uwe assisterar vid behov. Saken som sticker ut på höger sida i bordshöjd kan röras i sidled, på den ställs en burk med den doft hunden tränas på, och 3 tomma burkar som en störning för hunden. Hunden belönas sen när den pekar ut den burk doften finns i, var än burken står.

image3
Här syns hur Petter kan röra burkarna i sidled med sin högra hand. Med vänster hand släpper han ner godis åt Starr när hunden identifierar rätt burk.

image4
Här har Starr hittat rätt burk och får sin godisbelöning i en ränna ovanför burkarna.


Efter lunch hade vi lektion om vardagslydnad och problemlösning. Det var väldigt intressant och jag fick lite tips om fler grejer jag kan prova för att förbättra vissa saker hos våra hundar.
Sen var det dags för nånting som inte hade med hundar att göra alls - nån gång i veckan samlas alla för att gemensamt hjälpa till med nåt projekt i huset. Idag var det 2 grejer att göra så vi delades upp. Hälften fick bära skåp till nya platser i korridorerna och andra hälften (där jag ingick) fick måla väggarna i ett rum som fräschas upp för att bli ett mysrum med tv för oss elever.
image5
Fina skyddskläder fick vi oxå ;)

Imorgon har vi lite mer klickerträning innan det är dags att knyta ihop veckan som gått och få hemläxa till nästa vecka. Sen styr kosan tillbaka till Örebro igen.

Dag Tre

Sov för en gångs skull riktigt bra inatt. Men det var kallt i rummet när jag vaknade och då har jag alltid svårt att lämna värmen under täcket.. Men jag kom upp så jag t.o.m. hann få i mig frukost idag. Framsteg. :)

Började även idag med en etologi-lektion. De är så himla intressanta, lärare Lasse pratar så enkelt och man får sig många tankeställare. Vi har en hel del intressanta diskussioner där... Den här veckan pratar vi mycket om familjesystem, om "flocken" och om resurser.

Efter lite fika var det dags att dra på sig alla ytterkläder man hade, packa in hundarna i bilen och åka iväg ut i skogen för ett fys-pass. Lärarna hade hittat en 2 km lång uppförsbacke åt oss. Jag kom tyvärr kanske bara halvvägs eftersom min astma satte in och gjorde mina ben till spaghetti. Hade också lämnat Smilla i bilen pga hennes tass och hade med mig Kira istället. Jag bestämde mig raskt för att göra den backen till min lunchpromenad de veckor jag är här. Jag SKA upp! Om det så tar hela terminen... :)

När jag återvände till skolan hade Jörgen kommit upp på besök. Vi gick en liten sväng med hundarna så Smilla också skulle bli avrastad och sen åt vi lite och umgicks. Pussades nog lite också... ;)
Efter lunch skulle vi in i labbet för att för första gången prova att köra med hundarna där inne. Det gick riktigt bra för oss alla tre, även om det var lite ostadiga första försök. Men de resterande 2-3 gångerna gick det mycket bättre och vovvarna började så smått fatta grejen. Jag körde bara med Smilla då. Hon var lite stressad (eftersom hon lämnades ensam med Kira på rummet emellan hennes turer i labbet) så första gången var hon ganska "fladdrig", hade väldigt svårt att koncentrera sig. Resterande gånger var jag mer beredd på det och ägnade promenaden ner till labbet till att lugna ner henne och få henne mer fokuserad. Tyvärr blev det inga bilder eller film därifrån idag, batteriet i min mobil tog slut... Men jag laddar inatt och försöker få bilder imorgon. :)

Efter att ha tagit det lugnt ett tag och sen ätit kvällsmat så kom vi tre elever överens om att ta en kort runda till i labbet på egen hand. Det gick om möjligt ännu bättre för de andra då än tidigare på eftermiddagen, jättekul att det går framåt så fort! Jag lämnade Smilla åt sitt öde och provade istället med Kira. Hon var i jämförelse med Smilla en liten stjärna, jobbade lugnt och metodiskt och verkade fatta redan från början vad hon skulle göra.

Nu har jag krupit till sängs och för andra kvällen i rad börjar huvudvärken komma krypande. Lite mycket att ta in under dagarna tror jag... :) Så det är väl bäst att sova nu så man är på G för morgondagen. Då ska vi flytta skåp och nosa vidare i labbet, med mera. Återkommer imorgon kväll. Klart slut.

Dag Två

Idag har jag varit riktigt trött. Somnade lättare än jag vanligtvis gör, men gick och lade mig lite för sent så jag sov bara ungefär 5-5½ timme. Den mängden sömn efter en föregående natt med 3 timmars sömn var inte så bra...
Tog dock en power-nap innan kvällsmaten och efter det har jag varit lite piggare igen.
Jag märker att jag inte har energi som vanligt än, för när vi har fikapauser och dylikt så behöver jag gå till rummet och bara vara ett tag. Sitta i lugn och ro och vila mig lite. Men det funkar iallafall med lektionerna, än orkar jag med. :)
Det hjälper ju en hel del att det inte är så långa lektionspass åt gången. Imorse började vi kl nio med "husmöte", Vi hade inte så mycket att ta upp, så vi var klara på en halvtimme fast vi hade en timme avsatt, så vi fick en paus. Sen hade vi ett etologi-pass fram till lunch med paus mitt i. Provade att ha Smilla med mig första delen och byta till Kira till andra delen. Funkade bra att ha med dem, men Smilla gillade inte att lämnas ensam i rummet utan skällde mer eller mindre hela tiden. Har haft henne i buren när jag lämnar henne en stund, men hon har stressat upp sig och skällt en massa idag... Nu på kvällen tog jag separata promenader med hundarna och lämnade Smilla lös i rummet när jag gick med Kira. Och faktiskt så hörde jag inte ett enda skall.... Så jag ska nog prova att lämna henne lös i rummet imorgon, så får vi se...
I eftermiddags hade vi först ett pass klickerträning med hundarna. Jag har ju bara klickat på egen hand efter böcker och sånt, så det var nyttigt att göra det med en instruktör närvarande. Jag hade lite detaljer att finslipa... Men Smilla var med på noterna! :) Men passet efter det var det jag sett fram emot hela dagen - teori och praktik i labteknik. Dvs att vi fick lära oss hur vi ska börja lära hundarna specialsök efter en doft (ex-vis knarkhundar, likhundar, bombhundar). Ska ta en bild på labbet imorgon och lägga upp så ni får se, det är värsta high-tech. :) Idag fick vi teori om det innan vi gick in i labbet utan hundar och fick "torrträna". Känna på hur man flyttar burken med doft samtidigt som man är beredd med klickern och godis. Avslutningsvis tog vi in hundarna en och en och lät dem kolla av rummet, prova att gå upp på ställningen där doftburkarna finns, etc. Jag tog Kira för Smilla var så stressad efter att ha varit ensam på rummet en stund. Passade sen på att gå in med Smilla och göra samma sak efter kvällsmaten när hon var lugn och fin.

Imorgon ska vi ha mer etologi och sen ska vi också få börja testa vovvarna på doft i labbet. De ska få börja med te-doft. :) Men det bästa av allt är att Jörgen kommer på besök! :)

Dag Ett

Så var första dagen på min ettåriga framtidsinvestering avklarad.
Ja, jag har börjat på Hundcampus nu. :)

Dagen började med ett återbesök hos Smillas veterinär hemma i Örebro. Hon har problem med samma tå som hon förut blev av med klon på. Hon är nu jättesvullen och har sår på hela framkanten av den tån. Har haft henne på antibiotika i en vecka nu i ett försök att häva det, men det har snarare blivit värre under den tiden. Idag sa veterinären att de förmodligen inte lyckades med att få bort allt kloämne och att det är det som trycker på underifrån. Men hon trodde också att Smilla lyckats slå i just den tån, eftersom det uppstod så plötsligt. Tyvärr är nu det enda vettiga alternativet att amputera större delen av tån, så Smilla är inbokad för operation på tisdag nästa vecka. Tänker passa på att få henne kastrerad då när hon ändå är sövd.

Strax efter lunch anlände jag till Hällefors med två ivriga hundar och ett baksäte fullt med grejer. Tur man har bil... ;)
Jag var lite sen och parkerade bilen precis den tid vi skulle börja, så jag lämnade allt i bilen och gick direkt in till introduktionen. I ungefär en timme satt vi sen och blev korvstoppade med presentationer, schema, målsättning med utbildningen m.m. Jag slapp iallafall en sedvanlig "skojfrisk" presentation där man ska intervjua varandra eller rita av varandra eller nåt sånt jobbigt. Vi gick bara varvet runt och sa vad vi hette, vad vi gjorde där och vad vi hade för hund.

Det är jag och en kille från Tyskland som går analytikerutbildningen, men åtminstone nu läser vi tillsammans med en till kille som börjat på dressör-utbildningen. Sen gör vi också en del saker tillsammans med de elever som började i höstas och därmed läst halva utbildningen redan. Rätt skönt faktiskt, och lite ovant efter universitetet, att vara bara 2-3 stycken i "klassen".

Efter en längre fikapaus då jag passade på att rasta hundar och packa ur bilen så hade vi teori om klickerträning. Fick också göra lite småövningar. Just den biten var inte direkt nånting nytt för mig, eftersom jag klickar Smilla emellanåt så har jag en liten kunskapsbas där. Men det var ändå kul, läraren lade övningarna på en högre nivå för mig än för de andra, så jag fick lite nya kunskaper jag oxå.

Kvällen avslutades med att vi bjöds på pizza av skolan och hade en gemensam middag med efterföljande "skitsnack". :)
Alla är jättetrevliga och enkla människor att ha att göra med. De vovvar jag träffat är söta och snälla och flera av de äldre eleverna har valpar med sig nu efter julen.
Schemat ser kul ut, och inte så mycket att jag blir stressad av det. Det ser lagom ut med långa pauser emellan.

Nu är det dags att sova! Imorgon har vi första etologi-lektionen och sen ska vi prova klickern på våra egna hundar...
Kram!

RSS 2.0