Nya tag

Ramlade återigen in på Hundcampus i Hällefors i måndags för en veckas intensiva studier. Det känns bara bättre och bättre för varje vecka här nu, bitar börjar ramla på plats. Allt runt omkring har slutat vara så nytt så man kan ta till sig information mycket bättre nu.
Etologin är fortsatt intressant, den här veckan har vi även börjat ha teori kring mental träning, något som visat sig vara otroligt intressant och definitivt något jag ska tillämpa på Smilla. Det handlar i stort om att lära sig kontrollera de olika aktivitetsnivåerna i sin hund (nu ler och nickar nog ni instämmande, ni läsare som känner Smilla).
Vi har fortsatt jobba med hundarna i labbet, de har den här veckan blivit helt introducerade till att söka te-doften med störningsdofter i de andra burkarna (totalt 7 burkar, en med te-doft och en tom, resten störningsdofter). Smilla har den här veckan sökt med hare, ekorre, frolic, digestivekex och and-dofter som störning. Första omgången var hon väldigt intresserad av störningsdofterna, speciellt frolic-störningen (gissar jag att det var, jag visste inte vilken störning som stod på vilken plats) men det tog inte alls lång tid innan hon knappt brydde sig och enbart letade tedoften igen. Med lång tid menar jag då att det inte tog mer än ungefär 3 sökomgångar inräknat den första när hon var så väldigt störd av dofterna.

J var här i tisdags och hälsade på en sväng, satt med på en av mental träning-lektionerna och var också med och lyssnade lite när vi planerade inför besöket av vårt analys-ekipage imorgon.
Imorgon kommer syrran, mamma och mormor på besök. Syrran passar på nu när hon har lov från sina elever och mamma & mormor är nog bara nyfikna. ;) Ska visa dem runt lite och även visa hur labbet funkar, tänkte jag.

Snart ska vi ha veckans obligatoriska trerätters middag med efterföljande samkväm. Jag ska dock avvika efter maten för jag har haft huvudvärk hela dagen... Ha det, allihopa!

Hundcampus igen

Japp, nu är jag här igen för ännu en veckas intensiva studier i vovvarnas underbara värld.

Började gårdagen med att komma 5 min för sent, var riktigt seg på att komma iväg hemifrån.. Var ganska stressad hela dagen igår också, vet inte riktigt varför. Men kanske att det var kroppens reaktion på för lite sömn.

Efter lite info om den kommande veckan fick vi träffa en tjej som ska röra sig bland oss den här veckan. Hon jobbar med assistans-hundar och har kommit hit för att lära sig att utbilda diabetes- och epilepsihundar. Hon har själv en rygg- och nackskada och har en jättesöt goldenhane som är utbildad assistanshund och hjälper henne med det hon inte klarar själv. Världens lugnaste hund, han blinkade inte ens när Smilla skällde och gjorde ett litet utfall mot honom. Han låg kvar på golvet och såg inte ut att bry sig det minsta. Senare på dagen frågade jag om de fick hälsa, så Smilla skulle bli lugnare. Och då fick Smilla det bästa hundmötet hon någonsin varit med om tror jag. Den här tjejen tog kommandot helt, började dela ut godis och fick Smilla mer fokuserad på henne än på hennes hund. Efter bara nån minut så satt hon på golvet med hundarna liggandes på varsin sida om henne, och hon satt och belönade så fort hundarna gjorde lugnande signaler. Har aldrig sett Smilla så lugn brevid en främmande hund förut... :D Efter några minuter av otroligt försiktigt närmande så nosade slutligen hundarna på varandra, kollade rumpan på den andra och sen var de nöjda. Eller ja, han tyckte nog att Smilla luktade ganska gott i rumpan eftersom hon börjar närma sig höglöpet nu... ;) Men det blev ett lugnt och fint möte helt utan det stoj och stim som annars brukar vara när Smilla ska försöka hälsa på hundar.

I övrigt hann vi inte göra så jättemycket igår, måndagarna blir korta iom att vi inte börjar förrän halv två och brukar sluta dagarna vid fem. de schemalagda dagarna iallafall, sen tränar man oftast själv lite på kvällen.
Men vi hade lite koppelgång-träning ute, där jag tränade med Kira eftersom Smilla inte ska vara ute så mycket med tassen. Det började mindre bra, men vi kom igång efter ett tag och då gick hon riktigt bra.
Sen var vi in i labben för en liten träningssväng, gick mindre bra första gången men sen kom vi in i det igen och andra vändan gick det mycket bättre. Även där körde jag med Kira eftersom Smilla hade varit ensam och därför var för stressad.
Blev sen en tidig kväll för mig eftersom jag sovit så dåligt natten innan. Upptäckte också att jag glömt mina mediciner hemma, Smillas hade jag med mig men inte mina egna... Så jag bestämde mig för att åka iväg på lunchen dagen därpå (idag) och hämta ut ny medicin på apoteket här i stan.

Imorse vaknade jag typiskt nog med en jobbig huvudvärk. Tog tabletter, sa till de andra och somnade om. Sov fram till lunch. Vaknade bättre i huvudet, men nu började jag istället känna av att jag inte fått i mig medicinen, började få biverkningar. Men hundarna går först, så jag såg till att de blev avrastade. Stoppade i mig lunch sen också och tog en liten vilopaus på rummet. Framåt tre kom jag iväg till apoteket. Vid det laget hade jag relativt kraftiga biverkningar - kallsvettades floder, darrade och var allmänt svag. Men bara nån timme efter att jag fått i mig medicinen igen så var biverkningarna borta. Passade på att gå ner till labbet och kika lite på de andra eleverna som körde för fullt där då. Alltid lär man sig nåt, även om man bara tittar på. Kände att även om jag mådde bättre så var jag inte helt ok, så jag ville inte köra en nybörjarhund med en nybörjarmatte på en relativt ny övning...
Efter ett tag började typiskt nog huvudvärken komma krypande tillbaka, så jag gick upp till rummet och tog mer huvudvärkstabletter. Lade mig på sängen en stund för att mysa med Kira och vaknade 1½ timme senare. Tydligen behövde jag mer sömn just då. ;)
Har varit lite piggare igen nu efter kvällsmaten, var ner i labbet och tränade hundarna att gå på en liten, smal stege upp på bordet. Innan har de använt en pall för att ta sig upp. Körde också Smilla en sväng på doftburkarna, det gick suveränt bra! Det bästa söket hon nånsin gjort! Började visa tendenser på att "peka ut" rätt burk också, dvs att hon buffar till lite extra med nosen på rätt burk (hon slickade även på den) och hon gjorde det bara på rätt burk, inte på de andra... Det är ett stort framsteg, jag är jättenöjd! :)

Nu ska jag sova bort det sista av huvudvärken (hoppas jag) så jag kan vara med på lektionerna igen imorgon.
Gonatt!

Piller, piller och åter piller...

Inte nog med att jag äter 2 olika mediciner och 2 olika tillskott varje dag, nu är Smilla också värsta piller-mostern.
Hon äter 2 olika sorters antibiotika, vanligt smärtstillande (rimadyl) och från och med idag även metadon...

För er som inte vet vad som hänt så har samma tå som förut börjat krångla igen. Den där hon opererade bort klon för ett år sen... Tydligen var det klorester kvar för det började växa nån klo-aktig sak inifrån. Samtidigt fick hon förmodligen en smäll på tassen vid nån lekstund ute, eller nåt. För hon fick ett sår på tån och den svullnade upp väldigt. Var in till veterinären såklart och fick antibiotika i hopp om att det skulle gå tillbaka (då visste vi inte om det var klo inuti eller inte). Det blev dock tvärtom och såret blev bara värre, det började också kika ut en klospets så att det växte var det inte längre nån tvekan om. Så i tisdags blev Smilla opererad och tån delvis amputerad. Hade tänkt kastrera henne samtidigt, men tyvärr började hon lite olägligt att löpa i dagarna innan operationen. Risken för komplikationer ökar om man kastrerar under löp, så jag beslutade mig för att vänta med det.

Smilla har sen operationen hoppat på tre ben (vilket kunde få roliga bieffekter när hon fortfarande var groggy efter operationen ;) ) och haft väldigt ont, trots smärtstillande. Inatt låg hon och gnällde halva natten för att hon hade så ont. Såklart kunde ju jag då inte somna förrän hon lyckades somna framåt fyra-tiden på natten... Men imorse klev vi upp och var hos veterinären till åtta för en koll. De höll med om att hon inte ska behöva ha så ont, skrev ut mer antibiotika och gav mig några tabletter metadon att ge Smilla de närmaste dagarna. Så nu hoppas vi att det ska ordna till sig...

Har inte fått så mycket gjort här hemma under veckan som gått eftersom Smilla fått en hel del omvårdnad och gos. Ska försöka göra lite läxa nu när hon lugnat ner sig och inte har så ont längre.

På måndag är det dags att åka upp till Hällefors igen för ännu en vecka på Hundcampus. Ser fram emot det mycket, hade dock varit ännu gladare om Smilla varit frisk och kry... Får lite problem om Smilla inte blivit så mycket bättre då eftersom jag då behöver jobba med Kira på lektionerna och Smilla inte vill vara själv (och inte bör vara det heller när hon mår så dåligt, anser jag). Men men, vi får väl se.. Det är ju ändå en hundskola, så de förstår ju om jag inte kan delta på samma nivå som de andra. De hade inga problem med att jag anpassade mig lite efter Smillas onda tå förra veckan iallafall.

Blöta vovvepussar till er alla!

RSS 2.0