v 24 (23+0)

Och magen den bara växer... Har trots allt lyckats ta mig igenom midsommarfirande då jag till och med sov i tält. Det gick över förväntan och jag hade riktigt kul. Visst, magen blev ordentligt trött och på midsommarafton fick jag till och med mina första två sammandragningar. Småttingar, om jag förstått det rätt om hur det kan vara, men ändå. :)



Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. Tandköttet blöder eventuellt när du borstar tänderna och du kanske har fått knoppnavel? Sådant kommer att gå tillbaks till hur det var förut efter förlossningen.

Barnet: Bebisen väger nu strax över ett halvt kilo och är nästan 30 cm lång från hjässa till häl. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.
Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.
Innerörat är nu helt utvecklat och fostret kan känna skillnad på upp och ned. Innerörat kontrollerar nämligen balansen.

Många studier pekar på att bebisar i magen ofta gillar klassisk musik – av någon anledning särskilt Vivaldi. Pröva att spela Quattro Staggione och se om bebisen reagerar. Lugnar den ner sig när musiken är långsam och blir livligare när den är snabbare? Vem vet, du kanske bär på en blivande dirigent!

Din bebis hörsel fortsätter att utvecklas och lungorna håller på att förbereda sig inför livet utanför. Även om barnet fortfarande får syre genom moderkakan så börjar lungorna att producera surfactant för att förbereda fostret inför ett liv på utsidan. Det är ett ämne som gör att alveolerna hålls utspända så att lungorna inte kollapsar och klibbar ihop sig när vi andas ut.
Den sväljer fostervatten, men kommer förmodligen inte att bajsa förrän den är född.

Nu utvecklar fostret även smaksinnet. Vad barnet gillar och ogillar för smaker hänger samman med vad mamman äter. Passa alltså på att äta älsklingsrätterna nu!

Om bebisen föddes nu så skulle den ha en liten chans att klara sig (ca 16%), förutsatt att den får rätt vård. I detta stadium spelar varje dag i livmodern roll. Om bebisen föds nästa vecka, vid 24 veckor, skulle överlevnadschansen öka till 44%.
För varje vecka som går kommer din bebis att mogna mer och mer och bli bättre rustad att möta världen utanför din kropp.

Imorgon dop här :)

dsc01251 (MMS)

Imorgon dop här :)


Framme i Nordingrå, nu blir det myspys res...

dsc01249 (MMS)

Framme i Nordingrå, nu blir det myspys resten av kvällen :)


21+0

Jahopp. Dags att knalla in i v 22 då. Nu börjar det verkligen rulla på, känns det som. :)
Mår fortsatt bra, förutom att jag är lite trött efter allt som hänt på sistone med resor och bo borta och så. Får dock mer och mer halsbränna, så det verkar som att det kommer bli min nemesis framöver. Men är det allt så är jag glad ändå. Varje dag jag slipper foglossningen är jag glad, efter vad jag hört om hur den känns...
Ligger på 3kg plus nu.
Pyret har fått byta namn till "Lillan" nu när vi är tämligen säkra på vilken kön det är. Hon har varit rätt aktiv de senaste veckorna, sparkarna känns starkare för varje dag.
Namnfunderingarna är i full gång och andra- och tredjenamn är redan bestämt. Det kommer bli andranamnen från blivande mormor och farmor - Britt Elisabeth. Nu återstår bara att komma fram till ett par förslag på tilltalsnamn. Ett vi fastnat lite för är Alva, rinner bra ihop med de övriga namnen också. Men det är ju inte säkert att det är en Alva som kikar ut, så vi lär hitta ett par namn till att ha med till BB. Så får vi se vad det slutligen blir när hon visat sig. Kommer nog ha nåt pojknamn förberett oxå, ifall det var nåt som inte syntes på ultraljudet. :)


Kroppen:  Du mår förhoppningsvis ganska bra nu. Generellt är detta den behagligaste fasen av graviditeten. Du har ännu inte blivit så stor att det är jobbigt och de vanligaste biverkningarna av att vänta barn, som illamående, tryck på blåsan och trötthet har förmodligen lagt sig. Njut medan det varar. Den tredje trimestern ligger framför dig och kan föra med sig lättare besvär som kommer av att bära en större bebis i magen.

I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. 

Vissa kvinnor har vid denna tid problem med svullna händer och fötter. Att vara så aktiv som möjligt är bra och hjälper cirkulationen. Att ligga eller sitta med fötterna högt kan också hjälpa.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu 16-18 centimeter.

De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.


Barnet:
Nu väger fostret cirka 360 gram och är ungefär 27 centimeter långt från hjässa till häl. Ögonbryn och ögonlock är fullt utvecklade och fingertopparna täcks av naglar. Nu är det full aktivitet som gäller och det är fortfarande gott om plats i livmodern –så fostret tar ut svängarna ordentligt. Eftersom omgivningen består av vätska så är rörelserna mycket mer graciösa än vad de kommer att vara efter födseln när tyngdlagen omöjliggör vissa av rörelserna eftersom musklerna då inte är tillräckligt starka. Men i livmodern praktiseras både volter, boxning och sparkar.

Även om fostret har växt mycket så är det fortfarande en tunn och skör varelse. Kroppsfettet är nämligen inte så tjockt ännu. Fostret tränar nu aktivt på andningen.

”Små grytor har stora öron”: Nu kan bebisen höra vad du säger eller sjunger. Vissa studier pekar på att att nyfödda barn suger kraftigare om de lyssnar på en saga de hört ofta i livmodern. Om du vill göra din egen ”vetenskapliga” undersökning, kan du välja en bok du tycker om och läsa den högt. Det är klokt att välja något du inte kommer att tröttna på i brådrasket, eftersom det kan råka på att bli en storfavorit som du får läsa många, många kvällar framöver...
Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.

Fostrets fem sinnen utvecklas dagligen. Smaklökar har bildats på tungan och fostret har nu känsel. Fostret experimenterar med känseln genom att stryka sig över ansiktet och känna på olika kroppsdelar. Ögonlocken täcker hela ögonen. Lungblåsorna utvecklas men de är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln. Om det är en flicka utvecklas slidan den här veckan.


Dolfiner!

Ja, Jonas tjatade om dem hela veckan och äntligen på fredagen fick vi se en livs levande dolfin!


Smakprov...

Ja, snart kommer det en massa Egypten-bilder. Men tills vidare får ni ge er till tåls med detta smakprov på hur det kunde se ut när jag "solade" i skuggan. :)


Välbehövd biltvätt :)

dsc01242 (MMS)

Välbehövd biltvätt :)


Finaste filmen

Jonas filmade ultraljudsundersökningen vi gjorde innan Egypten-resan. För de intresserade så kan den ses här:



Vill man höra vad barnmorskan säger så behöver man skruva upp volymen ganska rejält. :)


Hemma igen lagom till v.21 (20+0)

Ja, då marscherar vi in i v. 21 och har därmed idag gått 20 fulla veckor = halvvägs!!
Lillan har verkat gilla Egypten då hon varit ganska aktiv den senaste veckan. Med kulmen igår när vi reste hem. Hela flygresan på 5 timmar så förde hon liv i magen på mig och sparkade och hade sig. Samtidigt satt en liten pojke i flygstolen bakom mig och sparkade från sitt håll... Ja, ni.. Ingen rast, ingen ro. Det är väl bara att vänja sig.
Men det bästa av allt var stunden medan Jonas och jag låg på sängen på hotellrummet och väntade på att det skulle bli dags att checka ut. Lillan levde om och ÄNTLIGEN!!! Äntligen fick Jonas känna en spark! Hon levererade en serie mindre sparkar som han inte kände innan hon tog i riktigt ordentligt. "Där!" sa både jag och Jonas samtidigt, tittade på varandra och blev nästan tårögda innan stora leenden spred sig på våra ansikten.
Ställde mig på vågen imorse och se på tusan - 1 kg plus på en vecka. Så totalt har jag nu gått upp 2,5 kg sen jag plussade på testet. :)
Har annars mått oförskämt bra under resan. Var lite rädd att jag skulle tycka att det var jobbigt med värmen och magen, men det var inga problem. Istället har jag gått runt och struttat med min mage, klappat på den och stolt visat upp den. :D Egyptier är också väldigt förtjusta i barn - barn är en väldigt viktig del av deras kultur. Så nästan alla man mött har förtjust pekat på magen och frågat "bebe? boy or girl?" och glatt lett och gett uppmuntrande kommentarer när man nickat och berättat att det är en tjej. En servitör envisades med att alltid komma in med ett glas dryck till mig och ett glas till bebisen. Pratade med magen om vad hon ville ha för nåt när jag beställde. ;)

Eftersom det pga resan inte blev nån uppdatering förra veckan så får ni båda nu. Detta är alltså förra veckans:

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret:

Toppen av livmodern når nu naveln och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan. Bebisen är cirka 25 centimeter lång och väger strax under 250 gram.

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Hår växer på huvudet.

Nu utvecklas sinnena fort. Nervcellerna för de olika sinnena – smak, lukt, hörsel, syn och beröring – utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av när existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. Du som väntar en flicka kan tycka det är intressant att veta, att hon nu har ungefär sex mijoner ägg i sina äggstockar, vars antal kommer att ha sjunkit till cirka en miljon vid födseln.

Nu har du säkert känt din bebis röra på sig. Ibland kan det hända så mycket därinne att det är svårt att sova. Din bebis kommer att vara mycket aktiv de kommande tio veckorna, tills det börjar bli för trångt i livmodern.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

-------------------------------------------------------------------------------------
Denna veckans:

Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.
Många kvinnor börjar även nu känna sig varma, vilket är helt naturligt eftersom sköldkörteln är mer aktiv och ämnesomsättningen är 20 procent högre än annars. På nätterna svettas många för att kyla ner kroppen. Det är viktigt att dricka mycket vatten.

Om du inte redan går i föräldragrupp, kanske du är intresserad av att göra det. Både nya och flerbarnsföräldrar kan dra nytta av strukturerade klasser. En bra motionsgrupp för gravida kan förbereda dig inför förlossningsarbetet. Det är bra att planera det så att du är klar med dina lektioner vid 37 veckor, då du åtminstone teoretiskt sett anses fullgången och redo för förlossning när som helst.

Se till att du får tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver det för att tillverka röda blodkroppar, bland annat. Det är i stort sett omöjligt att få i sig för mycket järn bara från mat. Exempel på järnrik mat är magert rött kött, kyckling, fisk, linser och bönor, spenat och berikade frukostprodukter.

Fostret: 
Nu börjar bebisen ta små sovstunder, även om ett regelbundet sovmönster inte har utvecklats ännu.  För det mesta sover bebisen när kvinnan rör på sig och vaknar när hon sätter eller lägger sig ner. Vissa foster har nu hittat sin favoritsovställning redan nu.

Nu börjar ögonbrynen växa. Flickfostrets livmoder blir fullt utvecklad denna vecka och slidan börjar ta form. Det bruna fettlager som hjälper fostret att hålla värmen täcker nu hals, bröst och ljumskar.

Nu täcks också huden av ett vaxlager. Det består av döda hudceller, celler från lanugohåret och olja från hudkörtlarna. Vaxlagret skyddar fostret från hudinfektioner. En del av det är kvar vid förlossningen och gör barnet halt, vilket underlättar passagen genom födelsekanalen. Nyfödda har ofta kvar lite vax i hudvecken.


Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.
Nu är bebisen ungefär 20 cm lång och lägger stadigt på sig i vikt. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett, eller vernix caseosa, börjar täcka huden för att skydda den mot den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck.

RSS 2.0