SMS-inlägg

dsc01217 (MMS)


Glad valborg :)

dsc01216 (MMS)

Glad valborg :)


Smilla - ett år av smärtsam saknad

Ja, tiden går fort. Vid den här tiden för precis ett år sedan grät jag ögonen ur mig och var knappt medveten om omvärlden. Då hade jag tidigare på dagen varit med Smilla till veterinären och låtit henne somna in i min famn.
En och annan tår (ok, ganska många) har fällts även idag, men jag har också nu mycket att glädja mig åt i livet. Smilla kommer alltid att fattas mig, men den akuta sorgen har passerat. Visst kan jag fortfarande ha ögonblick av enorm saknad och tomhet, men dem tar jag som en naturlig del av livet och sorgearbetet.

Men vad mycket jag skulle ge för att få träffa henne bara en gång till....

         

Snart kommer Nona hem...

Äntligen kommer snart Nona hem igen! Valparna har nu blivit 7 veckor gamla och frodas o mår bra. :)


Herr Trassel är lite grinig idag :) 2178 g.


Rinda är desto sötare. Notera den perfekta öronhållningen :D Det har hon fått efter sin mor, hon har jättefina öron helt efter ras-standarden. *stolt* Rinda väger nu 2368 g.

In i v. 16 (15+1)

Japp, det tuffar på i ganska sakta mak nu, känns det som. Jag mår bra och det händer inte så mkt annat än att magen växer till sig lite. Fast samtidigt så förundras man över hur veckorna går...
Jag är inte ett dugg säker, men jag kanske KANSKE har känt Pyret röra sig där inne. 2-3 ggr nu har jag känt nåt som inte riktigt kändes som normala tarmrörelser, småbuffar bara som hastigast. För en förstföderska ska det ju vara väldigt tidigt nu för att känna nåt, det är mest omföderskor som kan börja känna nånting kring den här veckan. Men man vet ju aldrig.. Det har känts ganska precis som det står beskrivet - som en liten fisk som spritter till. Jaja. Det står inte på så är vi så långt komna att jag utan tvekan känner Pyret. :)


Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.Den lilla kroppen växer nu så det knakar. Benen blir längre och skelettet hårdnar. Eftersom musklerna blir allt starkare så är det snart möjligt att känna barnets rörelser. Denna vecka kommer öronen att placeras på sin rätta plats och är nu klart synliga. Fostret börjar se ut som en liten människa, fast väldigt liten. Huden är nästan genomskinlig och man kan tydligt se blodådrorna. Hela kroppen täcks från och med nu till och med födelsen av ett tunt lager hår, kallat lanugo.

Nu väger kvinnans livmoder 250 gram och innehåller 2,5 deciliter fostervatten. Toppen av livmodern – fundus – ligger nu cirka 8 centimeter under naveln.


14+7 :)

201004292634 (MMS)

14+7 :)


Mumma! :)

dsc01215 (MMS)

Mumma! :)


14+1. Inte så stor skillnad än...

201004232622 (MMS)

14+1. Inte så stor skillnad än...


15 synpunkter på att vara gravid

+  Människor omkring dig tittar på din mage och kan inte låta bli att le.
–  Människor omkring dig tittar på din mage. Och kan ibland inte låta bli att klappa och klämma.

+  Rätten till större personligt utrymme, både fysiskt och psykiskt. Att ligga i badkaret i timmar, titta på tre dvd-filmer i sträck eller gå långa promenader på egen hand.
– Rätten till större personligt utrymme, både fysiskt och psykiskt. Om man bara orkade ta sig för något mer än att ligga i soffan och halvsova …

+  Du kan tacka nej till den där festen som verkar urtrist av den enkla anledningen att du är ”för trött”.

–  Du kan tacka nej till den där festen som verkar urtrist. Men när du ska gå till fester som verkar jättekul och har skaffat något glittrigt som rymmer magen ser du mest ut som en discokula, har för ont för att dansa och kan inte ens dricka dig glad.

+ Att hos barnmorskan få höra ljudet från ditt barns hjärtslag.

– Att hos barnmorskan få höra ljudet från något som låter som en blandning mellan en biltvätt och en alien.

+ Att få visa den stora, snygga magen!
– Att få visa den STORA, snygga magen! Och höra alla kommentarer från folk som, redan i vecka 23, bekymrat undrar om det inte är dags än.

+ Det är okej att lägga ner det hysteriska tränandet du aldrig egentligen gillat. Du kan lugnt välja yoga eller stilla simning i stället för spinning och styrketräning.
– Det är okej att lägga ner det hysteriska tränandet du aldrig egentligen gillat. Och snart flåsar du som efter ett maratonlopp när du förflyttar dig från tv-soffan till sängen.
 
+ Att plocka fram dammiga lådor från vinden med lek- och babysaker som din mamma har sparat sedan du var barn.
– Att plocka fram dammiga lådor från vinden med lek- och babysaker som din mamma har sparat sedan du var barn. Och plötsligt inser du att bebisskjortan som sett så gullig ut på korten i verkligheten är en omsydd gardin.

+ Att se på bilder på dig och barnets pappa när ni var barn, och fundera över vem barnet kommer att likna.
– Att se på bilder på dig och barnets pappa när ni var barn och upptäcka mindre smickrande drag hos din partner, som du innerligt hoppas inte ska gå i arv.

+ Att få gråta hämningslöst utan att behöva förklara varför.

– Att gråta hämningslöst utan att kunna förklara varför.

+ Drömmarna. Aldrig har du drömt så spännande, märkliga drömmar som nu. Kanske om människor som du träffat på tidigare i livet och om det nya liv som väntar.
– Drömmarna. Aldrig har du drömt så otäcka, kusliga drömmar som nu – de få gånger du legat så bekvämt att du faktiskt lyckats somna.

+ Att ingenting, förutom det som händer inom dig, känns riktigt viktigt. Under det sega mötet på jobbet känner du plötsligt en liten mjuk spark därinne i magen och det får dig att småle för dig själv.
– Att ingenting, förutom det som händer inom dig, känns riktigt viktigt. Under det sega mötet på jobbet känner du plötsligt en hård spark därinne i magen som får dig att lägga dig och skrika rakt ut.

+ Att leka ”Gissa vilken del det är som sticker ut nu”-leken med din partner när babyn håller på och ”möblerar om” som bäst därinne.
– Att ”Gissa vilken del det är som sticker ut nu”-leken och börja inse att allt det där ska pressas ut genom den trånga förlossningskanalen.

+ All pirrande förväntan. Som att slå ihop alla dina födelsedagar och barndoms julaftnar i ett enda stort paket.
– All pirrande förväntan. Som att slå ihop alla dina födelsedagar och barndoms julaftnar i ett enda stort paket. Och att inse att det är du som är paketet.

+ Tanken på att snart få träffa en alldeles ny liten människa.
– Tanken på att snart få träffa en alldeles ny liten människa – och du som aldrig bytt en blöja.

+ Att veta att allt det som är jobbigt – halsbränna, svullna fötter, ryggont och resten – inte varar för evigt. Och hur som helst: att slutresultatet är värt det

14+1

Japp, då är vi inne i vecka 15 då. :)
Har känt mig riktigt pigg och uppåt, inte känt mig speciellt gravid annat än att magen stramat lite till och från när den växer. Toaspringandet har också börjat lugna ner sig - nu får jag oftast sova hela nätterna igen.
Det står att läsa att jag ska ha gått upp typ 1-3 kg redan nu. Men imorse ställde jag mig på vågen och konstaterade att jag istället gått ner 1 kg. Gissar på bättre matvanor, vatten istället för cola, frukt till mellanmål istället för onyttigheter, mindre portioner. Jaja, det skadar ju inte. Jag hade ju lite att ta av från början, så... ;)

I förrgår var jag och tog den rekommenderade vaccinsprutan mot svininfluensan. Kände inget på ett par timmar, men sen slog den beryktade armvärken till. Och igår var jag helt däckad. Kroppen vägde bly ("nästa steg är nog förlamning", klagade jag till Jonas) och jag orkade ingenting. Fick knappt i mig nån mat heller, och att rasta Tindra när Jonas jobbade var ett helvete. Kortast möjligast, bara. Stackars stumpan, hon såg lite orolig ut när hon var och tittade till mig i sängen då och då.. Men idag är det bättre igen. Fortfarande lite ont i armen, men energin är på tillbakagång iallafall.


Nu är bebisen ungefär 9 centimeter lång och väger cirka 43 gram. Nu växer kroppen fortare än huvudet. Denna vecka kommer den papperstunna huden att täckas med den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och vanligtvis försvinner innan bebisen föds. Ögonbryn börjar växa och huvudet kan vara täckt med dunigt hår, men det är svårt att förutse hur ditt barns hår kommer att se ut efter förlossningen.

Kring den här tiden kan fostret gripa, kisa, rynka på ögonbrynen och grimasera. Det kanske till och med kan suga på tummen. Forskare tror att dessa och vissa andra rörelser utvecklas i takt med att impulser i hjärnan utvecklas. 

Huvudet är fortfarande stort i förhållande till resten av kroppen, men kan nu hållas uppe. Nu kan man se var håret kommer att växa. Utvecklingen av lungorna fortsätter och fostret andas nu in små mängder fostervatten. Att den kan göra det är avgörande för lungornas fortsatta utveckling. Salivproduktionen startar. Fostret sväljer också en del fostervatten och blir allt bättre på att suga efterhand som kindmusklerna växer. Fostret börjar nu så smått likna ett barn med runda kinder.

Fostervattnet byts ut var tredje timme. Det lilla hjärtat pumpar 28 liter blod om dygnet. Detta kan verka mycket, men som jämförelse pumpar det nyfödda barnets hjärta på samma tid inte mindre än 350 liter! Händerna på fostret är nästan som de ska vara nu, men benen är fortfarande korta. Fostrets rörelser blir mer mjuka och kontrollerade och vissa kvinnor kan nu börja känna att det rör sig därinne. Men för de flesta dröjer det några veckor innan de kan känna något.

De höga hormonnivåerna hos kvinnan börjar nu plana ut och graviditetssymptomen blir därmed svagare. Kvinnans kropp använder dubbelt så lång tid för att smälta maten som annars. Den mat som tidigare tog cirka 50 minuter att bearbeta tar nu 130 minuter! Dessutom absorberas dubbelt så mycket vätska till maten, så det är inte konstigt om man känner sig uppsvälld.

På vissa kvinnor syns nu en mörk linje från naveln ner mot pubishåret. Den kallas linea negra och försvinner efter förlossningen. Toppen på livmodern (fundus) ligger nu högre än kvinnans höftben. Man känner det 8-10 cm under naveln. Brösten och bröstvårtorna på kvinnan växer och området runt bröstvårtorna (areola) blir mörkare.


Underbara vår med knoppar som snart briste...

dsc01214 (MMS)

Underbara vår med knoppar som snart brister :)


Häftigt!

Såhär ungefär ska Pyret se ut nu:


Äntligen kvällsmat! Saigon bjuder för bill...

dsc01211 (MMS)

Äntligen kvällsmat! Saigon bjuder för billig penning. :)


Inne i v. 14 nu...

Ja, i fredags marscherade vi in i v.14 minsann! Alltså är vi 13+2 idag.
Har varit lite tröttare igen de två senaste dagarna, samtidigt som det har spänt i magen - har känts som att livmodern är typ sprängfull där inne. Så jag undrar om det är nån tillväxtperiod på gång just precis nu. Att Pyret passar på att växa lite extra fort just nu.
Annars mår jag finfint nu, illamåendet är borta annat än bara ett par sekunder åt gången nån enstaka gång om dagen. Och det kommer bara om jag är väldigt hungrig. Men jag har blivit lite smått en mästare på att småäta, så det händer inte ofta att jag är så hungrig. Jätteskönt är att jag nu återigen tål lukten av mat som tillagas, så nu kan jag laga mat själv igen, eller hjälpa Jonas när han håller på. Eller gå i affären förbi stället med grillad kyckling utan att vara nära att spy. ;)
Vägde mig igår morse och jag har ännu inte gått upp nånting. Fast jag tror att jag egentligen kanske gjort det, nåt kilo eller två bara, men att jag samtidigt gått ner motsvarande vikt i fett. Visserligen småäter jag mycket, men jag småäter på frukt. Dricker nästan bara vatten. Äter nyttigare mat. Mycket mer matiga sallader och inte alls lika ofta fetare mat. Tanken på fet mat kan fortfarande få mig lätt illamående, varför jag sällan blir sugen på det. Praktiskt! Hoppas det håller i sig när Pyret har behagat kika ut också! ;)
Håller som bäst på att vänja mig vid att behöva springa på toaletten mycket oftare. Jag har annars alltid haft "partyblåsa", nästan bara gått morgon och kväll på toa... Men nu går jag minst lika ofta som Jonas, många dagar fler gånger t.o.m. Och jag måste upp nästan varje natt och kissa... Irriterande! Men det lär ju inte bli bättre direkt under det kommande halvåret, så det är bara att vänja sig... :)


Nu är fostret sju till åtta centimeter långt och väger ungefär 23 gram – som en halv banan. De fingeravtryck som ditt barn kommer att bära resten av sitt liv är redan på plats. Om du trycker försiktigt på magen så att bebisen kan känna det, kommer den förmodligen att göra samma rörelser som en bebis som söker efter bröstet.

Om din bebis är en flicka, så har hon ungefär två miljoner ägg i sina äggstockar nu. När hon är född, kommer de att ha halverats till cirka en miljon. Antalet ägg kommer sedan att fortsätta minska och när hon är 17, kommer hon att ha ungefär 200 000 ägg.

För din del har det kanske börjat lätta nu. De flesta kvinnor upplever att graviditetssymptom som att behöva kissa ofta, utmattning och illamående minskar under andra trimestern. Din mage är så pass stor att folk ser att du är gravid, men har ännu inte blivit så stor att den är i vägen. Brösten har redan börjat producera kolostrum, även om det är flera månader kvar till födelsen ännu.

5 veckor

Ja, nu har Nonas valpar hunnit bli 5 veckor gamla. Igår närmare bestämt. :)
De har nu fått flytta från Ing-Britts sovrum in i datarummet, där de oxå fått lite utrymme att kunna börja röra på sig och busa lite mer. Och det gör de. Jag kan själv intyga att tänderna börjar på att kika fram, även om de inte kommit upp så jättemycket än. Tillräckligt för att framkalla ett och annat AJ! när de tuggar till lite extra. ;)
De äter nu också uppblött valpfoder, men tuttar fortfarande en hel del på Nona. Hon är en jättebra mamma som fortfarande vill vara inne hos valparna mycket. Vi får väl se hur det blir när valparna får ännu mer tänder och blir ännu mer busiga... ;)


Ram Tam Trassel, 5 veckor gammal och 1 336g. tung


Rinda, 5v. gammal och 1 536g. tung

Som ni säkert förstår av bilderna nedan så har vi idag varit och hälsat på hos valparna. Jag, Jonas, min syster Tina, mamma Gunlög och pappa Bengt. Mamma har otåligt väntat på att valparna skulle bli gamla nog att ta emot besök. Och nu så! Som jag trodde så föll hon pladask. Till och med pappa blev nog lite såld, fast han försökte att inte visa det. ;)

Jonas förälskar sig i Peter Pan

dsc01208 (MMS)

Jonas förälskar sig i Peter Pan


Busvalpar gnager på mammas matte!

dsc01201 (MMS)

Busvalpar gnager på mammas matte!


Trött Rinda, 5v

dsc01205 (MMS)

Trött Rinda, 5v


Ram Tam Trassel busar, 5v gammal.

dsc01206 (MMS)

Ram Tam Trassel busar, 5v gammal.


Peter Pan nere för räkning... 10v gammal. :)

dsc01207 (MMS)

Peter Pan nere för räkning... 10v gammal. :)


KUB-test avklarat

Nu har vi varit in på ultraljud och mätt Pyrets nackomfång. :)
Herregud vilken häftig känsla att få se Pyret på den där skärmen... En liten tår letade sig allt fram.
Pyrets nacke och mitt blod såg iallafall tydligen väldigt bra ut. Baserat bara på min ålder så var det en 1 på typ 485, eller nåt sånt, att det skulle bli kromosomfel. Men baserat på blodet och nackomfånget så var det bara 1 på 20 000... Så vi kan nog vänta oss ett friskt barn, åtminstone kromosom-mässigt. :)

I övrigt såg det också bra ut. Det är bara ett Pyre där inne, och han/hon har 2 armar och 2 ben. Ena handen såg vi också och kunde där urskilja 5 fingrar. :) Hjärtat slog så fint, så fint och lite smålivlig var Pyret. Stundvis rörde han/hon sig så hela kroppen hoppade, vilket var precis hur jag var som liten - så den brås nog på mig. ;)
Jonas tyckte att han såg Pyret suga på tummen vid nåt tillfälle, men helt säker var han inte. Jag såg det inte isåfall.

Vi blev framflyttade en dag, så istället för att nu vara 12+4 så är vi 12+5. Beräknat förlossningsdatum är den 20:e oktober (en onsdag).


highland cattle med kalvar :)

55823316ac092a866668e82874f6fdc1.png

highland cattle med kalvar :)


Älsklingen kom in med frukost på s

0-6e03beff1ecde759f7b4bf16836c06c4.png

Älsklingen kom in med frukost på sängen så fort han hörde att jag vaknade. <3


Preggomagen 12+1

0-174c269f16023f3102a5fa2326dd746c.png

Preggomagen 12+1


Puppisarna växer...

Ja, nu har jag inte uppdaterat valparna med vecko-kort på 2 veckor. Påsken kom ivägen...
Såhär såg de ut för en vecka sen:


Ram Tam Trassel, 875 gram


Sötisen Rinda, 1018 gram

Igår blev de en vecka äldre (gamla nog att få ta emot besök från främmande människor nu), frodas och mår jättebra. Ser om möjligt ännu sötare ut:


Ram Tam Trassel, även han nu över kilot på modiga 1090 gram


Rinda, 1271 gram

Vi ska väl försöka hälsa på valparna nu nån gång väldigt snart. Var ett tag sen vi var där nu. Saknar Nona och de små!

12-veckors-gränsen

Ja, idag ska vi ha gått 12 fulla veckor och nu framöver så ska missfallsrisken ha minskat en massa!
Är lite trött och kan inte riktigt samla tankarna kring bloggen just nu, så jag lägger bara in bild och info just nu.


Kroppen: Nu börjar den andra delen av graviditeten och känslan av att vänta barn har ofta infunnit sig. Du känner dig lite lugnare, då största risken för missfall är över.
Det är rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att skilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.
Tänk på att ta hand om dig själv och vila lite extra. Arbete och fysisk aktivitet är helt ok, men undvik stress.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan. Hos flickorna finns nu miljoner ägganlag i de omogna äggstockarna och pojkarna börjar bilda manligt könshormon.

Första påskmiddagen av 2

0-76b54a6e7a9622f8c5433f4a3af09fef.png

Första påskmiddagen av 2


Påskkycklingar på hembygdsgården :

3e9ed99d4f7fd9c8a478492a6208e164.png

Påskkycklingar på hembygdsgården :)


RSS 2.0