Dagens skörd av trattisar. :) Ikväll blir ...

dsc01285 (MMS)

Dagens skörd av trattisar. :) Ikväll blir det svampsås till köttet. <3


Hösten är så vacker i Sverige!

dsc01284 (MMS)

Hösten är så vacker i Sverige!


Färdigbäddat för lillan. :)

dsc01281 (MMS)

Färdigbäddat för lillan. :)


Lillan fick en kam och borste idag. :)

dsc01280 (MMS)

Lillan fick en kam och borste idag. :)


Inne i v. 36 (35+3)

Ja... Tiden går. Ibland för fort, ibland för sakta. Oftast för sakta. Längtar efter lillan nu!!!

I måndags var vi iväg till barnmorskan för kontroll igen. Alla värden fortsätter vara perfekta, livmodermåttet hade avvikit ännu lite mer uppåt men fortfarande inom normalspannet. Barnmorskan Ylva klämde och kände och konstaterade sen att lillan nu är helt fixerad nere i bäckenet. :) Startklar...

Lillan gillar att kila in ena foten under min revbenskant på höger sida. Gärna när jag dessutom har magen full med mat så det är så lite plats som möjlig över. Inte helt bekvämt att ha revbenen tänjda ut av en liten fot...även om det är en gullig tanke. :)

Häromnatten vaknade jag av att jag hade förvärkar. Insåg ganska snart att de kom ovanligt tätt så jag sträckte mig efter väckarklockan för att ta tid. Det visade sig att de kom med ca 5 minuters mellanrum... Inte superstarka värkar men tillräckligt för att hålla mig klarvaken. Lyssnade på P4, kikade på klockan och försökte slappna av bäst jag kunde. Efter typ 25 minuter började värkarna komma ännu tätare...men lugnade sig snart tillbaka till 5 minuter. Ännu en stund senare var det 10 minuter mellan innan de ebbade ut helt och hållet. Allt som allt höll det på i ungefär 1 timme från att jag vaknade. Det hela slutade med att jag var så hungrig att jag var tvungen att gå upp och ta lite mackor med ett glas mjölk. Kunde sen äntligen somna om och sov som en stock fram till morgonen.

Annars rullar väl allt på som vanligt. Tungt är det...



Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.


Nu är det mycket mindre fostervatten och du har förmodligen lagt på dig mellan elva och 14 kg. Din navel har också sträckts och sticker förmodligen ut. Eventuellt känner du dig andfådd nu när livmodern har växt så att dess ovandel sticker upp i bröstkorgen. Du kan också ha fått matsmältningsproblem av samma orsak.

Pröva att stå på alla fyra för att avlasta ryggen och lindra värk och spänning i slutet av graviditeten.

Fortsätt dricka mycket vatten även om du behöver kissa så ofta att du lika gärna skulle kunna flytta in på toa – bebisen behöver denna vätska. Däremot kan det vara klokt att dra ner på urindrivande drycker som té och kaffe

De sista veckorna är viktiga för att samla kraft. Se till att ladda batterierna och inte stressa. Och du som partner gör en god investering i att passa upp ordentligt på kvinnan som ska föda ert barn!
 
De flesta sparar alla sina föräldradagar till efter födseln. Men det är inte dumt alls att tulla lite på dem dessförinnan. Politiska förslag har också lagts om en extra mamma-månad före förlossningen. I skrivande stund har det dock inte gått igenom. Oavsett så är det viktigt att dra ner på tempot och lyssna på kroppen.


Barnet:

Nu väger bebisen ungefär 2,4 kg och är cirka 46 cm lång. Du kanske kan se en armbåge, fot eller ett huvud sticka ut på magen, när den rör och sträcker på sig. Eftersom livmoderns väggar och din mage sträcks alltmer och blir tunnare, kommer mer ljus in och bebisen kommer att utveckla tydligare dygnsrytm. 

Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.

Denna vecka kan bebisen stoltsera med fingernaglar och ett par fullt fungerande njurar. Levern kan nu också bryta ner en del avfallsprodukter.

Om du skulle kunna lägga ditt finger i barnets hand nu så skulle det gripa om det. Nu är tånaglarna så långa att de når ut till tåspetsen. Navelsträngen är ungefär 0,5 meter lång och 1 till 2 centimeter tjock. Det inre trycket i navelsträngen hindrar den från att slå knut på sig själv, och även om den skulle göra det så skulle den snabbt räta ut sig själv. Fostret använder navelsträngen som sin leksak och klämmer på den. Lyckligtvis är inte barnet tillräckligt stark att skada navelsträngen.

Under de senaste veckorna har fostret lagt på sig mycket vikt – mer än 200 gram per vecka!

Nu har babyn utvecklat alla sinnen och upplever starkt miljön runt sig. Att lyssna aktivt efter ljud är ett sätt för babyn att vänja sig vid världen utanför. Det är inte för sent att börja sjunga eller läsa sagor för barnet: det kommer med största sannolikhet att känna igen era röster.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta nivå är nu cirka 32 centimeter.


Lite bilder..


33+4



34+6. Slutligen kröp det fram ett par bristningar ändå. Trodde nästan jag skulle slippa dem helt eftersom de inte visat sig tidigare. Men men, det kunde helt klart vara värre så jag ska väl inte klaga. :)



34+6

Jonas har varit flitig i skogen idag... :)

dsc01279 (MMS)

Jonas har varit flitig i skogen idag... :)


Den nya svampkorgen är med. :)

dsc01278 (MMS)

Den nya svampkorgen är med. :)


:) Trött preggo idag, magen känns enorm...

dsc01277 (MMS)

:) Trött preggo idag, magen känns enorm...


Inne i v. 35 (34+1)

Ja, det råkade visst gå 2 veckor mellan dessa uppdateringar nu... :)

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har vi varit hos barnmorskan för kontroll igen, och återigen så såg allting jättebra ut. Vi har för första gången avvikit lite från normalkurvan på magmåttet, men håller oss fortfarande inom normala mått. Och avvikelsen är bara en halv cm större, så det är väl inte mkt att orda om.. ;)
Denna gången bad barnmorskan mig att dra upp knäna, andas in ett djupt andetag och sen långsamt ut igen. Samtidigt klämde hon som sjutton precis ovanför blygdbenet på mig, ganska exakt vid blåsan. Var inte alls skönt, men uthärdligt iallafall. Det visade sig att hon kände på bebisens huvud. Vi fick sen veta att lillan nu börjat sjunka ner och fixera sig. Fortfarande är huvudet "ruckbart" som hon kallade det (fortfarande lite rörligt) men det är helt klart på väg att fastna i bäckenet nu. :) Något jag också känt då halsbrännan äntligen börjat lätta lite iallafall. Fortfarande är det dock jobbigt att äta några större mängder mat och ibland kan jag fortfarande ha jobbigt att dra ordentliga andetag.

Ställde mig på vågen samma morgon vi skulle till barnmorskan sist. Nu börjar det hända saker... Totalt hade jag då (en vecka sen imorgon onsdag) gått upp +13 kg och är nu uppe i 3-siffriga nummer på vågen för första gången i mitt liv. Skönt att det är av en sån här trevlig anledning och inte bara att man blivit tjock... ;)
Har börjat märka att kroppen startat sin vätskesamling inför förlossningen nu. Har ju hållit mig smal och fin i ansikte, armar och ben hittills men nu börjar jag fylla ut lite. Känner mig också markant mer törstig.

Har haft 2 träffar med sjukgymnasten om mina fogar hittills. Akupunktur is the shit!!! Det har hjälpt jättebra mot foglossningen och jag har blivit väldigt mycket mer rörlig. Fixade t.o.m. i förra veckan att följa med på en lite längre vovvepromenad. Så skönt att få komma ut i skogen och njuta av höstvädret igen! Kommer gå en gång i veckan för behandling fram till förlossningen, sen kommer jag också att prova akupunktur som smärtlindring inne på förlossningen (åtminstone i ett tidigt stadium) eftersom jag svarat så bra på det.

Har börjat få förvärkar nu också, inte bara sammandragningar. Skillnaden är att förvärkarna är mer intensiva, håller i sig lite längre och kombineras med en känsla av mensvärk. Inte i närheten av sån mensvärk jag kunnat ha tidigare i livet dock så det är definitivt hanterbart än så länge. :)

Nu har vi avverkat våra sista besök som barnlösa hos våra föräldrar. Förra helgen var vi i Viksberg och hade lite kräftskiva, den här helgen som var nu har vi varit i Hällefors och frossat på god älg och nyplockade kantareller. Nu kommer vi hålla oss hemma tills det är dags, så om nån vill träffa oss så får de vackert masa sig hit själva. ;) Ska börja packa BB-väska oxå och inhandla de sista smågrejerna till lillan.
---------------------------------------------------------------------------------------


(Bilden vill inte laddas upp, så ni får vara utan den denna gången ;))

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Vissa kvinnor börjar läcka mjölk under graviditeten. Hormoner påverkar brösten som sväller upp och börjar producera mjölk. Den första mjölken, som är gulaktig och fet, kallas colostrum.
Samma hormoner som påverkar kvinnan påverkar också barnet. Vissa nyfödda flickor kan faktiskt också ha en mjölkaktig vätska i sina bröst.

Många kvinnor upplever att det pirrar eller domnar i bäckenet eller höfterna, bland annat när de är ute och går. Detta kan orsakas av att bäckenets ligament luckras upp inför förlossningen

Barnet: Nu väger bebisen minst 2,2 kg och är lång minst 45 cm. Den fortsätter att lägga på sig underhudsfett, som sedan kommer att hjälpa den bibehålla sin kroppstemperatur
Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

Nu flyter barnet inte runt i fostervatten längre eftersom det är så trångt. Barnets ögon är öppna när det är vaket och stängda när det sover.

Ögonfärgen på barnet är vanligtvis blå eftersom pigmenteringen inte är färdig ännu. Det behövs ljus för att utveckla de sista stegen och det är inte förrän barnet är två år som ögonfärgen är som den kommer att vara resten av livet.

Nu är fingernaglarna så långa att barnet kan råka riva sig själv.

Om du inte redan pratar med bebisen är det bra att börja nu – nästa vecka är hörseln fullt utvecklad. Det gör inget om du pratar bebisspråk – en del forskning pekar mot att nyföda föredrar ljusare röster.

Om du varit rädd att bebisen ska födas för tidigt, kan det vara lugnande att veta att 99 % av bebisar som föds i vecka 35 klarar sig bra och att de flesta inte får några allvarligare problem. Bebisens centrala nervsystem håller fortfarande på att mogna, men lungorna är nästan helt utvecklade nu.


Ligger lite efter... Info om v. 34 (33+0-6)


Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.

Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Får du svullna fötter och vrister mot dagens slut? Vätskebindning i kroppen, s k ödem, är ofta värre senare på dagen eller om det är varmt. Märkligt nog kan detta förvärras av vätskebrist. Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten. Om dina händer eller ditt ansikte plötsligt sväller upp, är det viktigt att du kontaktar läkare – det kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

Vissa kvinnor har svårt att sova nu. Ur ett fysiologiskt perspektiv är det bäst att sova på den vänstra sidan, eventuellt med en kudde under magen. I denna ställning är cirkulationen i kroppen som bäst och trycket på urinblåsan som minst.

Många börjar nu sova i korta perioder i taget – vaknar upp och somnar om igen. Om inget annat så kan man se detta som en träning inför babyns ankomst. De flesta barn behöver ju ammas flera gånger varje natt.


Barnet: Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet.
Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar.
Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens postition – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu – delvis för att förlossningen ska bli lättare. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken och detta möjliggörs av att huvudet kan tryckas ihop lite under förlossningen. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig

Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster


Ligger på sängen och vilar lite i vänta...

Ligger på sängen och vilar lite i väntan på kvällsmat. Får bara större och större behov av att vila nu, men det är väl naturligt. Var hos barnmorskan i onsdags. Allt såg fortsatt bra ut och lillan har börjat fixera sig i bäckenet med huvudet nu (men är fortfarande "ruckbar"). Om lite drygt 3 veckor räknas vi som fullgångna och kan föda när som helst... Har iallafall haft en underbar dag här i Hällefors såhär långt. Har strosat runt bland marknadsstånd med älsklingen och jagat svamp i skogen. Myst och bara mått bra. Tänk att lilla jag haft sån tur att hitta nån som Jonas! <3


Enkel natur som ändå är så vacker. Jonas h...

dsc01273 (MMS)

Enkel natur som ändå är så vacker. Jonas har skrapat ihop lite svamp, men inte jättemkt. Kanske blir mer det här stoppet. *hålla tummarna* Längtar till våren när jag oxå kan gå i sån terräng igen...


Där nånstans är Jonas och tittar efter sva...

dsc01272 (MMS)

Där nånstans är Jonas och tittar efter svamp till kvällens älgmiddag. Stora, otympliga preggot läser valfiske i bilen. :)


Nöjd Nona myser med husse framför tvn

dsc01271 (MMS)

Nöjd Nona myser med husse framför tvn


Barndomshistorier vid familjens kräftskiva...

dsc01270 (MMS)

Barndomshistorier vid familjens kräftskiva. :)


Moderna tider...

Är det såhär vi ska förklara för lillan en gång i framtiden?!...

"Hur kom jag till världen far?
- Jag måste väl förklara för dig förr eller senare. Mor och jag möttes i ett chattrum. Jag började att maila din mor, senare möttes vi på ett internet cafe i ett eget rum.
- Mor stack då mitt usbminne in i hennes usb-port. Då jag började överföra så visade det sig att vi inte hade någon brandvägg och det var försent att trycka på delete. 9 månader senare dyker ett litet virus upp... och det var du....."

RSS 2.0