Och in i v. 33 vi gå... (32+0)

Japp, ännu en vecka till handlingarna. En vecka med lite händelser - den största läste ni om i förra inlägget.

Onsdag och torsdag hade jag markant fler sammandragningar än tidigare, så i fredags morse ringde jag "min" barnmorska Ylva. Hon lugnade mig och sa att det inte alls är ovanligt vid den här tidpunkten i graviditeten. Men om jag kände mig orolig så kunde jag först avvakta lite över helgen och om det fortsatt isåfall ringa förlossningsavdelningen och be om att få komma in på en kontroll. Redan på fredag eftermiddag så hade sammandragningarna såklart lugnat ner sig. ;)

I fredags var Jonas och jag runt på diverse affärer och jämförde priser på lite grejer vi tänkt handla. Hämtade sen upp mamma vid tåget och åkte ut med henne till IKEA. Strosade runt där en bra stund, speciellt på barnavdelningen.. ;) Handlade skötbord, skötbädd, skydd till skötbädden, tvättlappar, påslakanset, frotté med plastad baksida som skydd till sängen, madrass till sängen, lite material till babynestet mamma ska sy (kommer bild när den är färdig) och en schysst, stor skärbräda till köket. Åt middag hos syrran sen på kvällen - Jonas gjorde gudomligt goda fyllda lövbiffar med strips o beasås. Passade på att låna syrrans badkar medan maten lagades - underbart skönt för korsryggen!

Medan mamma på lördagen var upptagen med att gå på släktforskarföredrag så åkte Jonas och jag ut på ännu en shoppingrunda - sånt vi inte hunnit med på fredagen. Var in på Babyproffsen och köpte refillpåsar till blöjhinken, kudde och täcke till spjälsängen, spjälskydd och en söt liten munkjacka som lillan kan ha på sig på väg hem från BB sen. <3
Var också in på lite andra affärer och köpte bl.a. äntligen en sodastream-maskin. Har tänkt tanken förut men det har inte blivit av förrän nu.
På vägen hem från all shopping började Jonas bli hängig och väl hemma däckade han i soffan med feber. Så det blev bara jag och Nona som den kvällen åkte in till syrran och mumsade tacos med mamma o syrran. Snodde åt mig ännu ett bad i badkaret oxå innan jag umgicks lite och sen åkte hem.

På söndagen var jag helt slut i både fogar och kropp, och gjorde inte många knop.. Hade dessutom sammandragningar igen, för första gången regelbundna. Men fortfarande svaga och inte oftare än med 10-15 mins mellanrum. Men om jag undvek att vara på fötterna så mkt så gick de över.

Idag har jag ringt sjukgymnasten på min vårdcentral och bokat tid för akupunktur mot foglossningen. Förhoppningsvis gör det att jag kan röra lite mer på mig igen.. På torsdag eftermiddag ska jag dit och längtar!
Har också startat igång vår första tvättmaskin någonsin med babykläder! <3
När Jonas slutar jobba idag ska vi åka ut till IKEA ännu en gång och plocka upp spjälsängen och om mina fogar orkar kanske nåt annat smått. Sen ska vi hem och bygga babyhörn i sovrummet... :D
Idag har lillan också sparkat till på revbenen för första gången. De klassiska sparkarna man alltid hör om... Rätt otroligt att hon lyckats missa dem hittills faktiskt, med tanke på hur livlig hon varit/är.


Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Många drömmer mer intensivt än vanligt när man väntar barn. Drömmar är viktiga. De hjälper oss att hantera livet. Kommer du ihåg det du drömmer? Det kan annars vara en hjälp att ligga kvar en stund i sängen när man vaknat och försöka minnas, ofta sitter känslan av drömmen kvar i kroppen. Man kan också skriva ner det man minns i en drömdagbok. Efter ett tag går detta lättare och lättare och man minns bättre genom att träna sig.
 
Vid denna tid drömmer även barnet. Från vecka 24 har man registrerat REM-rörelser (drömsömn) hos fostret. Om vad kan man undra. Ja, det kan vi bara drömma om.


Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo och är cirka 42 cm lång från topp till tå. Lungorna kommer inte att vara fullt utvecklade förrän närmare förlossningen, men bebisen tränar redan andning genom att "andas" fostervatten. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, så fostret måste böja sina ben. Barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.

Hjärnan utvecklas fortfarande med raketfart. Fler vindlingar ska på plats och skallen växer. Antalet kopplingar mellan nervcellerna i hjärnan ökar nu dramatiskt.

En del bebisar har redan fullt av hår på huvudet, medan andra bara har små fjun. Att ha tjockt hår vid födseln garanterar inte att man kommer att ha tjockt hår senare i livet, men det har visat sig att barn som har tunt hår oftast har tunnare hår också som vuxna.

Naglarna på fingrar och tår är nu färdiga. Lanugohåret på kroppen försvinner allt mer. Ögonbryn och –fransar blir längre.
Kroppsfettet under huden ökar och fostret börjar nu anta den nyföddes runda former.

Om bebisen är en pojke, brukar testiklarna nu vandra ner i pungen från bukhålan. Det händer emellertid att den ena eller båda testiklarna ligger kvar tills efter födseln. Två tredjedelar av alla fall då testiklarna inte vandrat ner i pungen vid födseln har rättat till sig av sig själva vid ettårsdagen.

Du lägger förmodligen på dig ungefär 450 gram i veckan nu, framför allt därför att bebisen lägger på sig nästan halva sin födelsevikt under en fullgången graviditets sista sju veckor. Se till att du äter bra den sista tiden.

Drama!..i ett par sekunder :)

Ber i förskott om ursäkt för eventuella osmakliga detaljer. Vill du inte läsa sånt så....läs inte. ;)

Ja, vi fick ett litet "skrämselskott" i tisdags. Var ute på hundklubben för att träna lite när jag som vanligt behövde gå på dass när lilla fröken låg och tryckte på blåsan. Gjorde det jag skulle och torkade mig som vanligt. Reste mig och kände att nåt hängde kvar. Tänkte först hårstrå så jag kände efter med handen i luften under mig och fick istället slem i handen. Bytte raskt handen mot papper och torkade till lite mer. Fick pappret nästan fullt med genomskinligt slem och insåg ganska omgående att det nog var den beryktade slemproppen, för sånt här slem har jag då aldrig haft förr.

Nu är det ju så att den vanligtvis brukar gå ett par dagar eller så innan förlossningen kommer igång så jag blev lite fundersam. Kände ju att det inte var nåt annat på gång i kroppen så sådär supernervös blev jag väl inte. Gick iallafall in i stugan och började fråga ut instruktörskollegan Ann om hur det var när hennes slempropp gick (hon fick barn för snart 2 år sen). Förstod på hennes beskrivning att min tidigare gissning nog varit korrekt.

Jonas ödslade ingen tid utan halade upp telefonen och ringde in till förlossningsavdelningen. Han berättade senare att han blivit jättenervös och kallsvettig, men just då verkade han hur stabil som helst. Det bådar gott inför när det väl är dags på riktigt. :)
Vi pratade med en barnmorska där som var hur gullig och lugn som helst. Hon frågade lite och jag fick beskriva hur det sett ut och hur jag kände mig i övrigt och sånt. Hon förklarade att även om det inte alls är vanligt, så är det heller inte helt ovanligt att slemproppen kan gå så här pass tidigt utan att själva förlossningen för den sakens skull kommer igång. Så länge jag inte får värkar eller vattnet går, så behöver vi inte oroa oss. Jag kan leva på precis som vanligt och skulle inte ens behöva kontakta min vanliga barnmorska i förskott utan kunde bara nämna det när vi ändå ska dit på nästa kontroll.

Pust! Vi är ju inte redo! Det är så mycket vi inte skaffat än... Men men. Vi verkar ju fortfarande ha tid till det som planerat. :) I helgen kommer mamma ner för nån släktforskargrej, och då ska vi inhandla skötbord/spjälsäng. Ska nog peta lite på Jonas så vi kommer oss för att kolla upp leveranstiden på barnstol till bilen oxå. Har bestämt oss för att hyra stol från ett försäkringsbolag. Blir billigare så.

Skulle lillan bestämma sig för att komma tidigare så är det åtminstone så nu att lungorna faktiskt är färdiga. Allt är liksom färdigt, hon ska bara ligga där inne och tjocka på sig nu den sista tiden. Och det är ju skönt att veta iallafall. Det enda som inte funkar är sugreflexen, den får de tydligen inte förrän i v 36 nånstans. Så hon får gott stanna där inne åtminstone tills då för jag vill amma!

Idag hade vi tredje träffen med föräldragruppen. Såg en liten film om förlossning och diskuterade detta efteråt. Vi fick berätta våra tankar inför förlossningen och ställa frågor och sånt. Nu har ju jag tittat på ALLT på tv om förlossningar och frågat ut de allra flesta mammor i min omgivning i flera år, så jag vet inte om jag lärde mig nåt nytt idag. Men intressant är det att höra andras tankar om det och eventuella nya rön.

Vägde mig imorse också och fick plussa på nästan 1½ kg till den tidigare viktuppgången - totalt 10,5 kg plus nu. Hon växer... :)

31, going on 32... :)

Japp, idag är det 31 fulla veckor som gravid - imorgon påbörjas den 32:a veckan.

Den senaste veckan har jag mer och mer börjat känna av att lungorna inte har samma utrymme längre. Visserligen har jag bättrat på lungkapaciteten med ca 60% men ändå är det ibland svårt att få tillräckligt med luft. Blev så flåsig häromdagen bara av att hänga tvätt att jag gick och lade mig på soffan en stund.. ;)

Hon rör sig mycket där inne nu, även om vissa rörelser kanske är att hon drömmer eftersom det sägs att de sover 90% av tiden. Men jag tycker att jag känner henne oftare än så. Det är inte så mycket sparkar längre, det verkar vara lite för trångt för det nu. Men däremot knölar hon och grejar som värsta alien. Igår kväll trodde Jonas nästan att hon försökte gräva sig ut när han låg med handen på min mage och fnissade åt henne. <3

Idag slår Eyrabadet äntligen upp portarna igen efter sommaruppehållet. Har tänkt försöka simma ett par gånger i veckan fram till förlossningen, för att stärka upp musklerna inför det "maratonlopp" som komma ska. Ska bara se så jag fortfarande kommer i mina badkläder.. ;)



Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och de ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek. Den väger ungefär 1,5 kg nu, ser mer och mer ut som en nyfödd bebis ”ska” göra och är drygt 40 cm lång.

Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och den kissar nu vatten, vilket är bra träning inför livet utanför. Snart kan du vara förvissad om att ditt barn börjar få ett rikt inre liv – undersökningar har visat, att bebisar i magen har perioder av drömsömn redan kring åttonde månaden.

Du har förmodligen gått upp 1,3-1,8 kg denna månad. Ett knappt halvkilo (450 g) per vecka är helt normalt under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.

På grund av trängseln därinne, har du kanske märkt att bebisen inte längre rör sig lika livligt. Så länge den fortsätter vrida på sig lite, så vet du att allt står väl till. Det kan vara svårt att tro, men bebisen har fortfarande en hel del växande kvar innan den föds.
Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Tånaglarna växer allt mer.

Vovvarna myser på husses mage :)

dsc01263 (MMS)

Vovvarna myser på husses mage :)


Inne i v. 31 (30+3)

Man hinner ju knappt med... Tycker jag nyss uppdaterat detta så är det dags igen! ;)

Fortsatta fogsmärtor har jag haft, men tycker faktiskt att halsbrännan blivit bättre. Det kanske har nåt att göra med vad barnmorskan Ylva berättade efter att ha klämt lite på magen när vi var där på koll igår - hon tror att lillan redan vänt sig med huvudet neråt och hon tror inte att lillan kommer snurra runt nåt mer nu utan hon stannar med huvudet nere i bäckenet. :) Det ger ju lite mer plats upptill för magsäcken...
I övrigt var som vanligt alla värden jättebra och livmodermåttet ligger fortfarande prick på normalkurvan. :)
Den här gången kom jag för första gången ihåg att ha med mig en lapp med frågor vi ville ställa, så vi hade lite frågestund. Eftersom jag sedan senaste besöket suttit och filat på en inköpslista så blev det en hel del sådana relaterade frågor som ställdes - behöver man det här och det där? Det behövde man i de flesta fallen inte. ;) Det är som vanligt - industrin schåsar upp allmänheten och skapar ett behov som oftast faktiskt inte är nödvändigt.
Har lyckats gå upp ett kilo till oxå, så +9kg nu totalt. :)

För en vecka sen började vi träffa en föräldragrupp. Det är vi och tre par till som ska komma på totalt 4 träffar nu innan förlossningen, och även träffas sen när alla fått sina små. De andra verkar jättetrevliga så det här blir nog bra det. Förra vecka pratade vi lite allmänt om graviditet och våra förväntningar och sånt. Idag, vid den andra träffen, fick vi se en liten kort film om amning och sen pratade vi lite kring det med barnmorskan och varandra. Nästa vecka ska vi se en förlossningsfilm och sista träffen ska vi prata smärtlindring vid förlossning.

Har fått 2 till påsar med bebiskläder oxå - denna gång från underbara Matilda på hundklubben. Mycket sött fanns det däri! :)
Mamma och pappa har sagt att de vill vara med och sponsra inköpet av skötbord/spjälsäng, så nu väntar jag en smula otåligt på att de ska dyka upp här i stan så inhandlingen kan ske! Får se om jag lyckas hålla mig, eller om jag ber om en överföring till kontot istället. ;) Men jag gissar att åtminstone mamma gärna är med själv, så jag ska verkligen försöka hålla mig. :) Vi har i princip helt bestämt oss nu - vi ska köpa det från IKEA. Ser ut såhär:

Leksvik heter serien, för övrigt samma serie jag har mitt skrivbord från. :)



Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Om inte förr så är det hög tid att planera uttaget av föräldrapenningen. Vi har världens mest generösa system för detta och möjligheterna att pussla ihop det som man vill är många.

Man kan dela rakt av - åtta månader var. Har man möjlighet kan man ta ut mindre andel av pengarna och få ett helt år hemma var för att lära känna den lille. Eller dela upp veckan - två eller tre dagar ledigt var. Man kan också jobba halva dagar för att dra ut på ledigheten. Det enda är att man inte får ta ut föräldrapenning samtidigt - men detta kan kringgås genom att den ena tar ut sparade semesterdagar. Då kan man vara hemma tillsammans och få en lugnare start. Alternativt åka iväg tillsammans på långresa. Många länder fungerar alldeles utmärkt att resa med barn.
 
För dig som inte har någon partner så går det att överlåta delar av föräldrapenningen på annan anhörig om man vill det.

Barnet: Bebisens lungor och matsmältningssytem är nu nästan färdigutvecklade. Barnet tränar på att andas rytmiskt och är i full kontroll av sin kroppstemperatur. Ökningen i längd kan komma att sakta av (bebisen är ungefär 40 cm lång nu), men den kommer att lägga på sig vikt ända fram till födseln.
Nu börjar lanugohåret som hittills täckt kroppen att försvinna. En del stannar kvar på axlar och rygg (vissa barn föds också med detta).

Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats .Hjärnvindlingarn blir fler och djupare och antalet hjärnceller är som flest just där. 
Kroppsfettet ökar och huden blir därmed allt mjukare och slätare. Fettlagret isolerar och ger energi.

Bebisen fortsätter att blinka och kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset. En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän de är mellan sju och nio år gamla. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt om utrymmet. Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

Inne i v. 30 (29+2)

Japp. 10 veckor kvar, ungefär. Beroende på när hon bestämmer sig för att det är dags... :)
Fogarna krånglar fortfarande en hel del - jag håller igång bäst jag kan men det gör oxå att jag får ondare när jag väl vilar. Ska kolla med barnmorskan Ylva i nästa vecka om det går att få akupunktur för det, har hört att det ska funka rätt bra.
Vägde mig imorse och har lagt på mig nästan ett kilo till nu (8hg), så vi är nu uppe i totalt 9 kg. Normalt, men i underkant av skalan vilket inte gör mig det minsta. :)


Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Nu väger bebisen dryga kilot och är ungefär 38 cm lång från topp till tå. Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. 

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu cirka 26 centimeter.

Hos pojkar börjar testiklarna sin resa från sitt ursprungliga läge nära njurarna till pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert.

Bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt. Huvudet har nu i princip den huvudstorlek det ska ha när det föds.
Nästan alla bebisar reagerar på ljud vid 30 veckor.
Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.
Forskning visar att om mamman kopplar av genom att lyssna på lugn musik så påverkar det barnet också. Hjärtljud och rörelserna blir långsammare. När ett foster regelbundet får höra liknande musik så har det visat sig att det lugnar ner sig snabbare för varje gång. Detta visar, förutom att mammans stressnivå påverkar barnet, att barnet kan komma ihåg och känna igen ljud det har hört förut.

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs som sagt upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna.

Ett livsviktigt ytspänningsnedsättande ämne, surfaktant, produceras nu i fostrets lungor. Denna substans hindrar lungorna från att kollapsa –genom att inte släppa ut all luft när babyn andas ut. Att ha för lite av denna substans är en av riskerna hos för tidigt födda barn. I de fall babyn riskerar att födas för tidigt ger man kvinnan en injektion som ska hjälpa babyns lungor att utvecklas snabbare.


Bild tagen tidigare i veckan (28+4)

Nona fick vara provbebis i bärselen vi fåt...

201008062750 (MMS)

Nona fick vara provbebis i bärselen vi fått. :-D


Nya soffan är på plats. :)

dsc01262 (MMS)

Nya soffan är på plats. :)


v 29 (28+0)

Ja, ännu en vecka har gått förbi fort som bara den. Ett kilo till har jag gått upp, så nu ligger jag på totalt 8 kg viktuppgång. Trots denna ringa ökning lyckades jag idag med konststycket att ha sönder soffan... Ställde mig på knä i den för att nå över till andra soffan och ge Jonas en puss. KNAK! sa det och soffan sjönk ner i ena änden. När Jonas slutat skratta nog mycket för att ta sig en titt så visade det sig att ena frambenet vikt sig. Det var på G att hända på andra frambenet oxå, såg vi. Som tur är så är blivande farmor och farfar minst lika generösa som min underbara familj och de erbjöd oss att ta över hörnsoffan av skinn som de har på övervåningen i sitt hus. De hade väl funderat på att göra sig av med den men inte kommit sig för än. Tur för oss.. :)

Kämpar fortfarande med magmuskler som fort blir trött om dagarna. Därför älskar jag stödgördeln jag köpt på Babyproffsen - har den på mig varje vaken stund.

På vovvepromenaderna lägger jag till stödbältet jag lånat av Ida och Johan i Karlskoga. Hjälper en hel del!

Vi har sen en tid tillbaka försökt hitta lillans hjärtljud med hjälp av ett stetoskop. I onsdags lyckades vi! Det tickade på jättefint. :) Har sen dess lyssnat på henne mer eller mindre varje dag. Det är inte alltid hon är helt lätt att hitta, men oftast går det efter lite letande. En av gångerna tyckte vi oss också höra hickningar från lillan. :)

Var på rutinundersökning igen hos barnmorskan i torsdags. Fick träffa en av de andra eftersom vår ordinarie är på semester. Har inte varit helt nöjda med den ordinarie men trivdes toppenbra med den vi fick träffa den här gången, så Jonas nappade direkt och frågade om vi fick byta till henne. Det fick vi såklart, så nu känns det jättebra. Mitt blodsocker låg fortfarande jättebra och urinprovet såg helt normalt ut. Har fortfarande bättre blodtryck nu än innan jag blev gravid, och lillans hjärtslag låg helt inom det normala (144, normalt mellan 120-160). Magmåttet (de mäter längden på livmodern) låg prick på normalkurvan fortfarande. Så tummen upp därifrån!



Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Många kvinnor har problem med sura uppstötningar vid denna tiden eftersom magmunnen försvagas och magsyror läcker upp i matstrupen. För vissa känns det som att strupen brinner. Det man kan göra för att försöka lindra besvären är att äta långsamt och små portioner åt gången. Och att undvika att ligga eller böja sig efter en måltid. Man kan försöka fundera på vilken mat som fungerar sämst och undvika den. Ett glas mjölk efter maten hjälper en del. Det finns också receptfria läkemedel att ta för gravida


Det kan kännas som om du varit gravid i evigheter nu och samtidigt kan man känna oro över förlossningen. Gör en lista över saker du behöver förbereda och sysselsätt dig med den, om du behöver distraktion! Du kan börja titta på namn till bebisen och tänka på livet efter förlossningen.


Barnet: I många kulturer firar man när sju månader av graviditeten har passerat. Om barnet skulle födas nu så har det nämligen 90 procent chans att överleva. Om babyn skulle födas nu kan det överleva i respirator med andningshjälp. Det centrala nervsystemet är tillräckligt utvecklat så att babyn kan reglera sin kroppstemperatur, men om det föds nu behöver det hjälp att hålla värmen i kuvös.

Den här veckan väger bebisen drygt ett kilo och är ca 38 cm lång från topp till tå. Underhudsfettet bildas och fingernaglarna växer.
Ungefär 2-3 procent av babyns kroppsvikt består av fett.Hjärnvågorna är nästan desamma som hos en nyfödd baby.
Vid det här laget har du kanske märkt att din bebis är mer aktiv när du badar eller duschar. Bebisen reagerar på ljus och ljud genom att röra sig inuti dig. Medan du slappnar av i det varma vattnet.
Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Fostret blir allt bättre på att öppna och stänga sina ögon, på att suga och sväljaoch kan nu vrida på huvudet. Lungorna håller på att utvecklas. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.


RSS 2.0