31, going on 32... :)

Japp, idag är det 31 fulla veckor som gravid - imorgon påbörjas den 32:a veckan.

Den senaste veckan har jag mer och mer börjat känna av att lungorna inte har samma utrymme längre. Visserligen har jag bättrat på lungkapaciteten med ca 60% men ändå är det ibland svårt att få tillräckligt med luft. Blev så flåsig häromdagen bara av att hänga tvätt att jag gick och lade mig på soffan en stund.. ;)

Hon rör sig mycket där inne nu, även om vissa rörelser kanske är att hon drömmer eftersom det sägs att de sover 90% av tiden. Men jag tycker att jag känner henne oftare än så. Det är inte så mycket sparkar längre, det verkar vara lite för trångt för det nu. Men däremot knölar hon och grejar som värsta alien. Igår kväll trodde Jonas nästan att hon försökte gräva sig ut när han låg med handen på min mage och fnissade åt henne. <3

Idag slår Eyrabadet äntligen upp portarna igen efter sommaruppehållet. Har tänkt försöka simma ett par gånger i veckan fram till förlossningen, för att stärka upp musklerna inför det "maratonlopp" som komma ska. Ska bara se så jag fortfarande kommer i mina badkläder.. ;)



Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och de ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek. Den väger ungefär 1,5 kg nu, ser mer och mer ut som en nyfödd bebis ”ska” göra och är drygt 40 cm lång.

Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och den kissar nu vatten, vilket är bra träning inför livet utanför. Snart kan du vara förvissad om att ditt barn börjar få ett rikt inre liv – undersökningar har visat, att bebisar i magen har perioder av drömsömn redan kring åttonde månaden.

Du har förmodligen gått upp 1,3-1,8 kg denna månad. Ett knappt halvkilo (450 g) per vecka är helt normalt under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.

På grund av trängseln därinne, har du kanske märkt att bebisen inte längre rör sig lika livligt. Så länge den fortsätter vrida på sig lite, så vet du att allt står väl till. Det kan vara svårt att tro, men bebisen har fortfarande en hel del växande kvar innan den föds.
Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Tånaglarna växer allt mer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0