Inne i v. 27 (26+1)

Nu har jag slappat lite med bebis-uppdateringarna... Vi har åkt runt i landet lite för mycket för att jag skulle ha energi över till bloggen. :( Hoppas på bättring nu när vi blir hemma lite mer.

Har börjat få foglossning nu. Vissa dagar haltar jag mig fram som en gammal tant, andra dagar är det bättre. Men jag känner oftast av fogarna nånting varje dag iallafall. Har varit väldigt trött i nedre delen av magen också på sistone - den börjar bli tung! Tyvärr var jag ju inte direkt i tiptop form när jag först blev gravid och det får jag lida för nu. Har fått låna ett stödbälte av gulliga Ida i Karlskoga som faktiskt hjälper en hel del. Har på det när jag ska vara aktiv (typ gå ut med hundarna, fixa och dona här hemmavid) och det känns mycket lättare att röra mig med det på. Man spänner det i underkanten av magen så man får lite hjälp att låta ryggmusklerna jobba med vikten istället för magmusklerna.
Har stått still viktmässigt ett tag nu igen trots att magen fortsätter växa, så jag antar att jag skalar av ännu lite mer av fettlagret jag hade innan. Gör ingenting alls.. ;) Totalt är det fortfarande bara 7 kg jag gått upp, får se vad det slutar på i oktober.
Lillan har blivit markant mer aktiv i magen, eller om det är att jag känner mer och mer av hennes mindre rörelser och inte bara de stora. Hon håller igång större delen av dagen känns det som, slår volter och sparkar både till höger, vänster, uppe och nere. I början var hon i princip bara nere vid blåsan och sparkade, på sistone har hon varit mer kring naveln på mig. Det syns tydligt utanpå magen när hon håller på nu, och man kan även se förflyttningar där nånting dras över magen - inte bara sparkar. Det märks att livmodern når högt upp nu, för ett fåtal gånger (lär bara bli fler..) har hon lyckats få in fullträffar på en lunga vilket känns mycket märkligt. Som att man tappar andan lite halvt för en sekund.
Vi har nu börjat de regelbundna kontrollerna hos barnmorskan som kommer pågå oftare och oftare ända fram till förlossningen. Sist såg alla värden jättebra ut och livmodermåttet låg precis i mitten av normalkurvan. Vi fick höra hjärtslagen oxå och det slog helt normalt. Ska dit nästa gång igen nästa vecka, på torsdag.
I augusti börjar föräldragruppen, 5 träffar där vi får en massa information om vad som komma skall samt att vi får en chans att träffa andra blivande föräldrar. Spännande!
I söndags tog vi upp barnvagnen från förrådet för att börja träningen av Tindra. Hon är ju som bekant en riktig hare när det kommer till nya grejer... Så först får den stå ett tag i vardagsrummet så hon får kika på den i lugn och ro och inse att den inte bits. Sen ska vi börja ha med den på promenader så hon kan lära sig att gå bredvid den utan att kissa på sig av rädsla. ;)
Den är jättefin, vår barnvagn. :) En Nowalex Senator som vi köpte (svärföräldrarna insisterade på att betala) för ganska länge sen nu av våra vänner Johan och tidigare nämnda Ida i Karlskoga. De skulle köpa en ny eftersom de ändrat sig och ville ha en trehjulig vagn (i ett försök att få mer plats över i bilen). Så de hade bara använt vagnen i 3 månader till sin lilla Emilia. Och köpt den splitterny... Så den är inte sliten alls. :) Ser ut såhär:


Idag var jag iväg och kikade lite hos Babyproffsen. Kom hem igen med en ordentlig stödBH och en bok för Jonas att läsa för magen. Bebisar kan tydligen känna igen sånt de hört ofta i magen när de väl kommer ut, så vi ska ha en sagobok som vi läser lite då och då för henne i magen. Oxå ett bra sätt för henne att lära känna sin fars röst mer. Min hör hon ju titt som tätt men inte Jonas röst lika ofta, lika nära. Så han lägger sig i mitt knä och läser för henne. :) Boken är en klassiker och en av mina absoluta favoriter - "Mamman och den vilda bebin".


På lördag kommer blivande gudmor Anna, tillika en av mina käraste vänner, på besök. Längtar! Vi träffas pga avstånd och ekonomi alltför sällan...



Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Nu är bebisen lite drygt 35 cm lång från topp till tå och väger ca 900 gram. Ögonen kommer att börja öppnas kring den här tiden och mot slutet av sjunde månaden kommer reaktionerna på ljud att mogna. Din bebis hörselnerver blir allt känsligare och om den blivande pappan pratar med bebisen nu, kommer den eventuellt lära sig känna igen ljudet av hans röst. Ju mer bebisen hör pappas röst redan i livmodern, desto mer lugnande inverkan kommer den att ha när bebisen har kommit ut. Högläsning för den blivande mamman, kanske? Det kan vara skönt för pappor att delta, eftersom det hela börjar kännas mer och mer verkligt nu.

Bebisen fortsätter att ta små "andetag" som träning inför livet utanför, även om den än så länge andas fostervatten istället för luft.
Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.

Nu växer bebisen snabbt och hjärnan utvecklas i intensiv takt. Hjärnvågor och sinnen är aktiverade och hjärnans vindlingar blir synliga. Detta gör att ditt näringsintag är viktigt. Fortsätt äta en välbalanserad kost med mycket grönsaker och fullkornspordukter. Fiberrik mat, som fullkornsprodukter, linser och råris innehåller mycket B-vitaminer och hjälper till att förebygga förstoppning
.
Nu reagerar fostret på ljus från världen utanför. Ryggraden består nu av 33 kotor, 150 leder och 1000 senor. Om ungefär en månad börjar en ny aktiv period för fostret när det växer snabbt och lägger på sig vikt.

Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.

Din föräldragrupp kommer förmodligen att börja om ett par veckor (om den inte redan börjat). Träffarna ger information om förlossningen och början av föräldraskapet och om ni kan delta båda två, är det allra bäst. Att vara välinformerad gör resan lättare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0