Hemma igen lagom till v.21 (20+0)

Ja, då marscherar vi in i v. 21 och har därmed idag gått 20 fulla veckor = halvvägs!!
Lillan har verkat gilla Egypten då hon varit ganska aktiv den senaste veckan. Med kulmen igår när vi reste hem. Hela flygresan på 5 timmar så förde hon liv i magen på mig och sparkade och hade sig. Samtidigt satt en liten pojke i flygstolen bakom mig och sparkade från sitt håll... Ja, ni.. Ingen rast, ingen ro. Det är väl bara att vänja sig.
Men det bästa av allt var stunden medan Jonas och jag låg på sängen på hotellrummet och väntade på att det skulle bli dags att checka ut. Lillan levde om och ÄNTLIGEN!!! Äntligen fick Jonas känna en spark! Hon levererade en serie mindre sparkar som han inte kände innan hon tog i riktigt ordentligt. "Där!" sa både jag och Jonas samtidigt, tittade på varandra och blev nästan tårögda innan stora leenden spred sig på våra ansikten.
Ställde mig på vågen imorse och se på tusan - 1 kg plus på en vecka. Så totalt har jag nu gått upp 2,5 kg sen jag plussade på testet. :)
Har annars mått oförskämt bra under resan. Var lite rädd att jag skulle tycka att det var jobbigt med värmen och magen, men det var inga problem. Istället har jag gått runt och struttat med min mage, klappat på den och stolt visat upp den. :D Egyptier är också väldigt förtjusta i barn - barn är en väldigt viktig del av deras kultur. Så nästan alla man mött har förtjust pekat på magen och frågat "bebe? boy or girl?" och glatt lett och gett uppmuntrande kommentarer när man nickat och berättat att det är en tjej. En servitör envisades med att alltid komma in med ett glas dryck till mig och ett glas till bebisen. Pratade med magen om vad hon ville ha för nåt när jag beställde. ;)

Eftersom det pga resan inte blev nån uppdatering förra veckan så får ni båda nu. Detta är alltså förra veckans:

Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Fostret:

Toppen av livmodern når nu naveln och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan. Bebisen är cirka 25 centimeter lång och väger strax under 250 gram.

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Hår växer på huvudet.

Nu utvecklas sinnena fort. Nervcellerna för de olika sinnena – smak, lukt, hörsel, syn och beröring – utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av när existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser. Du som väntar en flicka kan tycka det är intressant att veta, att hon nu har ungefär sex mijoner ägg i sina äggstockar, vars antal kommer att ha sjunkit till cirka en miljon vid födseln.

Nu har du säkert känt din bebis röra på sig. Ibland kan det hända så mycket därinne att det är svårt att sova. Din bebis kommer att vara mycket aktiv de kommande tio veckorna, tills det börjar bli för trångt i livmodern.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

-------------------------------------------------------------------------------------
Denna veckans:

Kroppen: Vissa kvinnor får vattenansamlingar under den senare delen av trimestern. Det kan man avhjälpa genom att dricka mycket, på så sätt rensas kroppen från slaggprodukter. Halsbränna och sura uppstötningar är också ganska vanligt, undvik fet eller starkt kryddad mat. Mindre mål och mineralvatten kan lindra. På apoteket finns det tabletter och flytande medicin som neutraliserar magsyran.
Många kvinnor börjar även nu känna sig varma, vilket är helt naturligt eftersom sköldkörteln är mer aktiv och ämnesomsättningen är 20 procent högre än annars. På nätterna svettas många för att kyla ner kroppen. Det är viktigt att dricka mycket vatten.

Om du inte redan går i föräldragrupp, kanske du är intresserad av att göra det. Både nya och flerbarnsföräldrar kan dra nytta av strukturerade klasser. En bra motionsgrupp för gravida kan förbereda dig inför förlossningsarbetet. Det är bra att planera det så att du är klar med dina lektioner vid 37 veckor, då du åtminstone teoretiskt sett anses fullgången och redo för förlossning när som helst.

Se till att du får tillräckligt mycket järn. Bebisen behöver det för att tillverka röda blodkroppar, bland annat. Det är i stort sett omöjligt att få i sig för mycket järn bara från mat. Exempel på järnrik mat är magert rött kött, kyckling, fisk, linser och bönor, spenat och berikade frukostprodukter.

Fostret: 
Nu börjar bebisen ta små sovstunder, även om ett regelbundet sovmönster inte har utvecklats ännu.  För det mesta sover bebisen när kvinnan rör på sig och vaknar när hon sätter eller lägger sig ner. Vissa foster har nu hittat sin favoritsovställning redan nu.

Nu börjar ögonbrynen växa. Flickfostrets livmoder blir fullt utvecklad denna vecka och slidan börjar ta form. Det bruna fettlager som hjälper fostret att hålla värmen täcker nu hals, bröst och ljumskar.

Nu täcks också huden av ett vaxlager. Det består av döda hudceller, celler från lanugohåret och olja från hudkörtlarna. Vaxlagret skyddar fostret från hudinfektioner. En del av det är kvar vid förlossningen och gör barnet halt, vilket underlättar passagen genom födelsekanalen. Nyfödda har ofta kvar lite vax i hudvecken.


Nu överförs antikroppar från mammans blod till fostrets för att skydda det vid födseln. Fostret har nu alla sina kroppsdelar på plats och ligger och samlar på sig mer fett som näringsreserv. Hjärnan har i stort sett fått alla sina nervceller. Nervcellerna utvecklas framför allt under veckorna 10–20. Detta är en extra känslig tid, men efter det är risken för hjärnskada mycket liten. Barnet är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför din mage.
Nu är bebisen ungefär 20 cm lång och lägger stadigt på sig i vikt. Det vaxliknande fettlager som kallas fosterfett, eller vernix caseosa, börjar täcka huden för att skydda den mot den långa tiden i fostervattnet. Det underlättar också förlossningen. Bebisen sväljer mer denna vecka, vilket är bra träning för matsmältningssystemet. Det fostervatten som tas in av din bebis spjälkas till vatten (som absorberas) och restprodukter som hamnar i tjocktarmen, där det så småningom bildar barnbeck.

Kommentarer
Postat av: Anders V

Välkomna tillbaka!

2010-06-07 @ 20:41:21
Postat av: Milla

Tack, tack! :)

2010-06-07 @ 21:37:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0