10+0

Jahopp. Så marscherar vi då in i vecka 11 efter 10 fulla veckor som gravid igår. Har mått mer illa igen en period nu, men känner mig i övrigt rätt ok.
Igår var vi till barnmorskan igen. Jag fick lämna en massa rör blod och också ett urinprov. Fick svar på en del av det ett par minuter senare - blodvärdet såg bra ut, blodtrycket var jättebra, blodsockret var också fint. Besked om ifall jag behöver börja med järn eller nåt får vi förhoppningsvis innan påsk.
Vi har bestämt oss för att göra ett s.k. KUB-test på pyret. Det innebär en blodanalys efter speciella ämnen som analyseras ihop med ett tidigt ultraljudsresultat. Blodet lämnade jag med allt det andra igår och vi väntar otåligt på besked om en tid för ultraljudet. Detta testet gör man för att se om man har hög eller låg risk för att få ett barn med kromosomstörningar. Visar det sig att det är hög risk så kan man då gå vidare och ta fostervattenprov för att få ett säkert besked. Vi skulle aldrig abortera bort Pyret om det visar sig bli ett Pyre med Downs Syndrom, men det vore skönt att vara förberedd om det nu blir så.
Annars väntar vi på det andra ultraljudet i vecka 18 - inte förrän efter det ska vi tillbaka till barnmorskan igen.


Embryo-fasen börjar närma sig sitt slut nu. Det blivande barnet är nu ett foster! ”Foster” betyder ”liten” och dess enda jobb från och med nu fram mot födseln är att växa och mogna.
Fingrar och tår syns nu tydligt och armar och ben sitter nästan på rätt plats med nära nog rätt proportioner. Armarna är böjda vid armbågen och handleden. Armarna är långa nog att mötas framför bröstet. Från och med nu går utvecklingen av armar och ben lite långsammare.
Hjärnan är nu tydligt indelad i vänster och höger-halvor och får snart kontroll över kroppens rörelser. Fostret har bröstvårtor och det kan snart kissa när nu njurarna börjar producera urin. Ögonlocken täcker nästan helt ögonen och kommer snart att sluta sig helt. Nästippen kan urskiljas från och med denna vecka och överläppens utveckling är nu klar.
Det första riktiga lagret skinn börjar nu täcka fostret och skelettet förändras långsamt från brosk till ben. Den processen börjar för det mesta i överkroppen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nonas småttingar har nu hunnit bli 2 veckor gamla - igår blev de det. De växer så det knakar och Nona verkar ha mer grädde än mjölk i tuttarna. :)
I onsdags började ögonen öppnas så smått och igår när Ing-Britt tog vecko-korten på dem så hade ögonen öppnats helt. :)


Ram Tam Trassel - 625g.


Rinda - 724g.


Kommentarer
Postat av: Anders V

Håller tummarna :)



Ram Tam Trassel och Rinda är så söta!

2010-03-27 @ 23:35:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0