Gravid!

Ja, det är faktiskt så. :)
Inte det minsta planerat, men det hände och vi kör för fullt - överlyckliga!
Det är fortfarande väldigt tidigt, jag är bara i 6-7:e veckan än så länge. Så fortfarande kan det gå fel... Men sådana tankar slår vi bort just nu och bara njuter av det hela istället.

6v:

I övergången från 5: e till 6: e graviditetsveckan börjar fostrets hjärta att slå med en kammare. Det slår först oregelbundet med långa pauser, för att sedan öka till ca 175 slag i minuten i 9: e graviditetsveckan, för att därefter minska till runt 130-160 slag i minuten, något som är vanligt för ett nyfött barn.

Celler och vävnader gör att ansikte, ögon och öron kan skönjas. Matsmältningssystemet bildas. Munnen och ögonanlagen bildas. Uppbyggnaden av organ börjar på allvar. Handleder och fingrar utvecklas. Testiklar eller äggledare bildas.

Embryot växer cirka en millimeter om dagen. Det är lika stort som en ärta, det vill säga tre-fem millimeter. Det har fortfarande en svans som senare blir till ben. Embryot utvecklar det som ska bli nervsystem, det visar sig nu i form av tunna trådar. Fosterhinnorna har bildats, men än så länge finns inte mycket vatten att tala om.
Kroppens organ börjar bildas på allvar, stämband och underkäke börjar ta form. Innerörat skapas, munöppningen är skapad. Nu skapas en skiljevägg i hjärtat, navelsträngen, lungor, bukspottkörtel, sköldkörtel och lever.

7v:
Embryot är nu en centimeter långt. Handled och fingrar skapas och händer och fötter kan urskiljas som små paddlar. Ansiktet börjar ta form och ögonen kan ses som små fördjupningar. Inne i huvudet finns det något som liknar blåsor, det ska senare bli hjärnan. Här kan man med ultraljud se embryots hjärtaktivitet.



Jag mår bra. Är ganska trött, men har knappt nåt illamående alls. Bara en väldigt låg nivå av illamående som ligger där i bakgrunden hela dagen. Men jag har inte varit i närheten av att behöva spy eller nåt sånt. Byxorna börjar så smått att redan strama på ställen de inte stramat på förut. :)


Kommentarer
Postat av: Anders V

Wohoo!

Jag håller tummarna :)

/Anders V "Hel"

2010-03-03 @ 19:38:23
Postat av: Sayo

blivande moster stolt

2010-03-03 @ 21:51:29
Postat av: Alma

Hurra för blogg och Facebook, så att man kan följa livet på avstånd! Nonas valpar inspirerade visst fler....



Grattis! Till er och till oss som får en ärta att lära känna!

2010-03-03 @ 23:20:28
URL: http://almadrake.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0