Smått både här och där... :)

Ja. Då har Nona blivit mamma iallafall, som ni sett av "livebloggandet". Det var bara två småttingar, vilket betydde att hon fick jobba lite hårdare än om det varit flera. Ju fler valpar, desto mer av hormonerna som behövs för att sätta igång krystarbetet bildas. Har de bara en valp så brukar det bli tvunget att snitta ut valpen, så jag är glad att det ändå var två. Nona tryckte på så hårt och bra att hinnorna på båda valparna gick sönder på vägen ut och de föddes helt utan hinnor. Inte alltid jättebra eftersom det då kan bli problem med syretillförseln på vägen ut, men det gick bra denna gången iallafall. Ungefär en timme tog det mellan valparna, så hon fick pusta lite emellan.
Den första valpen kom ut med en väldig fart, samtidigt som en del vätska kom. Man hörde hinnorna brista och så var valpen där. Nona själv blev lite rädd och skrek till. Blev lite småchockad, som förstagångsmammor kan bli, och låg mest och stirrade de första minutrarna efter. Men hon hämtade sig snart och satte igång med att tvätta lådan, sig själv och sin lille son. :) Han var lite tanig, men tog snabbt ett ordentligt tag om en tutte och den släppte han inte för allt i världen! Bytte Nona ställning så hängde han kvar, ibland helt fritt i luften. :) Han vägde bara 138 gram men var pigg och som sagt hungrig. :)
När det var dags för lillflickan att födas så såg man att nu visste Nona vad det handlade om. Hon jobbade mycket mer fokuserat och "vant" i värkarbetet. Fick jobba en hel del men när tjejen väl kom så var det samma sprutt på det. "Plupp" sa det bara så var hon ute hel och hållen. Tyvärr kanske lite för snabbt, för hennes navelsträng gick av helt själv, lite väl nära magen. Ing-Britt blev först lite rädd att det skulle medföra att lillflickan skulle blöda för mycket därifrån, men det gick bra. Blodet avstannade som det skulle och efter lite massage och torkande så pep hon till och började andas själv som hon skulle. Hon hade mer normalvikt och vägde modiga 180 gram. Var inte lika desperat efter mat heller. Bökade runt en hel del vid Nonas buk och lät missnöjd, men ville heller inte låta sig hjälpas till en tutte.
När vi märkte att det nog inte skulle komma nån mer valp, så fick jag sitta och lugna Nona medan Ing-Britt byggde en koja åt henne av kompostgaller runt valplådan. Den tyckte hon tydligen blev bra, för när vi en stund senare tittade till henne så morrade hon åt Ing-Britt. Jag provade oxå, men mig morrade hon inte åt iallafall. Men hon blängde på mig under lugg. ;) Så vi lät henne vara ifred med sina små.
Hon har varit jätteduktig och tog hand om sina småttingar jättebra. Oj vad tvättade de blev.... :) Och oj vad stolt matte är!! :)

Själv så hade jag igår gått 8 fulla veckor som gravid, och går därmed idag in i den 9:e veckan. Nu händer det spännande saker må ni tro - nu kommer bl.a. Pyrets kön att bestämmas! :)
Det verkar som att kroppen börjat vänja sig, för jag har inte alls varit lika trött den här veckan. Och illamåendet är nästan obefintligt nu.



Livmodern har nu blivit dubbelt så stor som innan du blev befruktad. Du ser inte gravid ut än men kanske märker du att byxorna sitter tajtare i midjan. Nu kan en del tecken på hormonella förändringar synas i hyn. Rynkor syns mindre, vissa kvinnor får finnar, tandköttet mjuknar och det är mycket viktigt att sköta dentalhygienen under resten av graviditeten. Vidare kan sköldkörteln vara mer framträdande. Kring bröstvårtorna kan det dyka upp små upphöjda knutor som kallas Montgomerys körtlar.

Ditt barn är 22-30mm långt från huvud till stjärt. Embryot börjar nu mer och mer se ut som en baby med fingrar och tår på händer och fötter. Armar och ben växer fort, ögonlocken täcker nästan hela ögonen och en näsa sticker ut. Barnet rör sig nu försiktigt och tränar sina muskler, men eftersom fostret är stort som en vindruva kan modern inte känna rörelserna än. Under denna vecka utvecklas diafragman och det är tack vare denna muskel som barnet kan andas efter födseln. Inälvorna som började bildas från navelsträngen, transporteras till bukhålan som blir större allt eftersom fostret växer.


Kommentarer
Postat av: Sayo

Spännande! Jag shoppade mina första presenter till pyret idag :D

2010-03-13 @ 18:34:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0