Inne i v. 38 (37+1)

Igår var vi till barnmorskan igen för ännu en kontroll. Som vanligt var alla mina värden, mått och lillans hjärtljud jättebra - inget att anmärka på. :) Blodtryckets undertryck hade gått upp lite, men var fortfarande inom det normala spannet. Låg på 120/80, har innan legat på 70-75 i undertryck. Men med all den här vätskan i kroppen och den stora, tunga magen så är det kanske inte så konstigt om det börjar bli lite ansträngt för hjärtat att pumpa runt blodet... ;)
Det märktes att den här gången i mångt och mycket var en förberedelse inför förlossningen för hon ställde en hel del journalfrågor som förlossningsavdelningen behöver veta. Och när vi bokade in nästa tid så var det mycket prat om ifall vi dyker upp då eller om vi redan fått vår bebis. Om hon inte kikat ut så ska vi dit igen om 2 veckor iallafall - måndagen i samma vecka som vi har beräknat datum.
Jag frågade om hon med sin erfarenhet hade nån möjlighet att ungefär uppskatta vikt och storlek på barnet genom att klämma på magen. Hon såg först lite tveksam ut och sa att det inte var hennes starka sida, att hon aldrig gått in för att bli duktig på det. Men när jag väl låg där på britsen och hon känt på huvudet som hon alltid gör så klämde hon runt över hela magen en liten stund. Sen sa hon att hon inte trodde att det var en speciellt liten bebis där inne, att det kunde vara så att hon redan vägde upp till 4 kg... Men skyndade sig att tillägga att det inte var en säker siffra. Ja, vi får väl se om vi får en liten Michelin-gumma eller hur det blir. Bebisvalkar är söta de med. :)

Idag ska jag tillbaka till vårdcentralen för nästa akupunkturbehandling. Ser inte alls fram emot det med tanke på hur jäkla ont det gjorde förra gången... Har gått och gruvat mig för det i flera dagar nu. Har försökt tala om för lillan att hon får ta och komma ut innan idag så jag slipper gå dit, men det har ju uppenbarligen inte lyckats. ;)



Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.

Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar. 
Vid denna tid brukar även de flesta känna sig väl motiverade för förlossningen. Nu ska den snart uuut! Bara tanken på att bli lätt i kroppen igen är skönt ofattbar. Många som varit rädda för att föda får nu mod och styrka att vilja genomföra. Hur man förbereder sig inför förlossningen är väldigt olika. En del har slukat all information i ämnet sedan dag ett medan andra inte vill bli påverkade utan ta det som det kommer. Nu när det närmar sig kan det hur som helst vara klokt att läsa på om de olika faser som en förlossning innebär, detta gäller inte minst partnern, så att ni i stora drag vet vad som väntar. Du som partner är ovärderlig som coach och stöd och behöver intala dig själv att vara trygg och lugn för din kvinnas skull.
 
Skriv gärna ett brev tillsammans om hur ni vill ha det med smärtlindring och hur ni tänker kring bemötande och era behov på sjukhuset. Du som inte har någon partner kan få hjälp av någon nära vän eller en doula. De sistnämnda blir allt vanligare, du kan söka efter denna stödkvinna på nätet.


Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång. Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är nästan 49 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa.

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 3,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls.

A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

Om barnet föds under denna vecka så anses det inte vara född för tidigt.

Fostret växer lite långsammare de sista veckorna, pojkar lite snabbare än flickor. Det oljiga vaxlagret på barnets hud börjar försvinna, men  lämnar kvar lite för att underlätta under förlossningen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0