Inne i v. 39 (38+4)

Har haft en jobbig vecka, så uppdateringen fick dröja lite. :)
Började känna av en förkylning redan förra veckan, men den väntade till slutet av helgen innan den bröt ut. Har sen legat mer eller mindre däckad hela veckan i detta, hostat och snorat och haft mig. Tappade rösten i 2 dagar innan den sakta började återvända under den 3:e dagen. Har aldrig tappat rösten så totalt förut och det var oerhört frustrerande.
Vi var lite nervösa att hon skulle få för sig att titta ut precis när jag mådde som sämst, men jag har faktiskt känt väldigt lite av sammandragningar/förvärkar under de här dagarna. Först nu när jag börjat må bättre har de kommit med förnyad styrka igen. Kroppen är kanske smartare än man tror...
Igår och idag däremot har jag visserligen fortfarande hostat och snörvlat, men kroppen är mkt piggare och förvärkarna nästan lite jobbiga. Kan inte göra nånting utan att de kommer... Rasta hundarna är ännu jobbigare än vanligtvis. Nu tar jag inte ut dem efter ett visst antal timmar utan jag väntar tills de säger åt mig att "NU måste jag ut". Jag har liksom inte kraften/orken för nåt annat. Snart ska väl det förhoppningsvis vara tillbaka till det normala, bara lillan kommer. Men de känner nog på sig hur läget är oxå, hundarna. De har varit jätteduktiga och ligger mest och sover när jag vilar.
Jag misstänker att lillan ligger och klämmer på nån nerv, för jag har nästan som ischias-känningar i vänster skinka. Mäkta irriterande.
Viktuppgången har stannat av, verkar det som. Har bara gått upp 1 hg den senaste veckan.



Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Läs hur du hanterar förlossningens början, utifall att den skulle sätta igång redan nu. Bli dock inte alldeles fixerad vid det beräknade förlossningsdatumet! "Plus minus 14 dagar" är det som gäller vilket innebär att barnet kan födas NU eller om en månad. För många är det jobbigt, men faktum är att det är väldigt lite vi har kontroll över när det gäller barnafödande. Kroppen gör som den vill ändå.


Barnet:
Är det möjligt att veta om man väntar en pojke eller en flicka, om man inte sett det på ultraljud? En ledtråd är vikten - pojkar tenderar att vara något större än flickor. I vecka 39 väger bebisar mellan 3 kg och 3,2kg, men fortsätter bygga upp det lager underhudsfett som hjälper till att hålla dem varma utanför livmodern.
Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade.

Nu är gripreflexerna starka och hon eller han reagerar mer tydligt  på ljus och ljud. Nu är kroppen ganska rund och i barnets mage finns det en hel del mekonium –den första avföringen – som behöver komma ut.

Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.

Bebisens inre organ finns alla på plats, men lungorna tar längst tid att utvecklas färdigt. Även efter födelsen kan det ta några timmar innan andningsrytmen etableras. När bebisen precis är född kommer man att undersöka den och bedöma resultatet enligt Apgar-skalan.

Nu förser moderkakan även fostret med antikroppar som ska hjälpa barnets immunsystem att hålla infektioner borta de första sex månaderna.

Undrar du vilken ögonfärg ditt barn kommer att ha? De flesta kaukasiska barn föds med mörkblå ögon och den ögonfärg de så småningom kommer att få, vare sig det är bruna, gröna, gråa eller blå ögon, inte visar sig förrän efter flera veckor eller t o m månader. Ditt barns ögonfärg vid förlossningen kommer att förändras i kontakt med ljus. De flesta barn av afrikanskt eller asiatiskt ursprung har mörkgrå eller bruna ögon vid födseln, men den exakta nyansen visar sig inte förrän efter sex månader till ett år.

De flesta barn ligger nu med huvudet nedåt. Nu är det så trångt om utrymme att armar och ben ligger klistrade längs med kroppen. Nästan alla ben i kroppen har hårdnat, men några hinner inte bli det före födseln. Barnets skalle är inte helt ihopväxt. Anledningen är att huvudet ska vara följsamt under förlossningen. En del barn har därför lustig huvudform när de kommer ut, men det kommer att återställas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0