Snart ute ur v 37.. (36+6)

Ja, nu har jag varit sen igen med uppdateringen! Fy på mig.. :) Imorgon kommer det ju en ny. ;)

Ja, vad har hänt sen sist... Lite mer förvärkar men fortfarande mest de icke-smärtsamma sammandragningarna. De har jag rätt ofta nu - livmodern tränar för fullt! :) Är om möjligt ännu mer orörlig och klumpig än förut, trodde inte det kunde bli värre men ack så jag bedrog mig. ;) Det är ett helt företag att ta sig i och ur bilen. Jag kan knappt vända mig från sida till sida i sängen längre, det tar en hel del kraft och pust o stön att göra det. Jonas har börjat hjälpa mig på med strumporna på morgonen eftersom höfterna är som stelast då. Nån gång har han fått ta på mig skorna och igår kväll fick han hjälpa mig upp från soffan när vi skulle gå och lägga oss. Fast det handlar mer om smärta än nåt annat. Det gör ont att klämma ihop magen ens bara litegrann. Och ibland gör höfterna ont så jag har svårt att lyfta på fötterna.

Höfterna ja. Jag går fortfarande på akupunktur en gång i veckan och det har fortfarande god effekt. Nu känns det dock som att kroppen gått in i slutspurten och då tar inte akupunkturen bort riktigt lika mycket smärta som tidigare. Men det är fortfarande mycket bättre än innan jag började behandlingen så det är ju fortfarande värt det. Eftersom jag har mer sammandragningar/förvärkar, plus att magen börjar vara så jäkla tung, så blir oxå korsryggen mer trött nu. Det är precis där hon brukar sätta nålarna, 3 på varje sida om ryggraden var det i början men nu har hon utökat till 4 nålar på varje sida. Det har förut varit nån nål som känts mer än andra och gjort ont, men nu sist var det ganska många av dem som gjorde riktigt ont. Musklerna krampade när nålarna snurrades för att stimulera punkterna och det var svårt att ligga still. Efteråt hade jag så ont att det var svårt ens att kläderna låg emot ryggen. För att inte tala om ryggstödet i bilen... Var nästan som att sitta där med öppna sår på ryggen. Har haft små blåmärken där ett par dagar nu och varit öm, men det allra värsta lade sig iallafall efter ett par timmar. Men uscha! Ser inte fram emot den kommande veckans behandling det allra minsta!

Vägde mig imorse - nu ligger jag på +17,7 kg sen starten på graviditeten. Kommer kanske närma mig 20 kg innan hon kikar ut, det visar sig. :) Har ett tag känt mig markant mer törstig utan att behöva springa på toa oftare, och det syns oxå på kroppen. Det tog rätt länge innan jag började lägga på mig vätska, men nu så! Har knappt några fotknölar längre och till och med vaderna ser ut att ha cellulit-knölar av all vätska. ;) Dubbelhakorna börjar hägra och alla skarpa kanter är nu runda. ;) Men men, hellre vätska än fett - det försvinner ju liksom av sig själv under och efter förlossningen. :) Mjölk är den dryck jag helst dricker, har väl aldrig varit så sugen på mjölk nästan dygnet runt som jag varit nu de senaste veckorna! Så gott! Gissar att lillan snott en hel del av mina egna kalcium-lager och att jag nu har behov av att fylla på.

Vi har shoppat en hel del den senaste 1-1½ veckan. Mest smågrejer men ändå sånt som behövs när lillan behagar dyka upp. Det senaste och största inköpet var babyskyddet till bilen (första barnstolen kallas så). En Akta Graco Logico som vi ska klara oss med upp till ett år, beroende på hur hon ökar i vikt.

Det följde oxå med en basenhet till den, som är vad vi spänner fast med bältet i bilen. Sen är det bara att klicka i och ur själva stolen efter behov. Mkt smidigt. Airbagen var vi iväg och kopplade ur i onsdags, så det är oxå klart. :)



Kroppen: Vid den här tiden kan du eventuellt känna att bebisen rör sig nedåt och trycket i den nedre buken ökar. Detta gör att dina lungor och din magsäck får mer utrymme och det kan bli lite lättare att äta och andas. . I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Det kan däremot bli jobbigare att gå – för en del kan det kännas som om bebisen är på väg att ramla ut!
Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.

Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
I slutet av denna vecka anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.)


Du kanske har märkt att brösten läcker lite. detta är helt normalt. Dina bröst har börjat producera den mjölk som kallas kolostrum eller råmjölk och som ger ditt barn en bra start. Om du känner att förlossningen börjar, kommer din barnmorska att undersöka livmoderhalsen. Hon kommer att se om den har börjat utplånas (bli tunnare) och dilateras (öppnas).
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Bebisen lägger fortfarande på sig – ungefär 28 gram om dagen. Den väger kring 2,7 kg och är ungefär 47 cm lång och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.


Kommentarer
Postat av: Sayo

Hoppas ni fotar mkt!

2010-10-04 @ 21:56:54
URL: http://sayo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0