Inne i v. 35 (34+1)

Ja, det råkade visst gå 2 veckor mellan dessa uppdateringar nu... :)

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har vi varit hos barnmorskan för kontroll igen, och återigen så såg allting jättebra ut. Vi har för första gången avvikit lite från normalkurvan på magmåttet, men håller oss fortfarande inom normala mått. Och avvikelsen är bara en halv cm större, så det är väl inte mkt att orda om.. ;)
Denna gången bad barnmorskan mig att dra upp knäna, andas in ett djupt andetag och sen långsamt ut igen. Samtidigt klämde hon som sjutton precis ovanför blygdbenet på mig, ganska exakt vid blåsan. Var inte alls skönt, men uthärdligt iallafall. Det visade sig att hon kände på bebisens huvud. Vi fick sen veta att lillan nu börjat sjunka ner och fixera sig. Fortfarande är huvudet "ruckbart" som hon kallade det (fortfarande lite rörligt) men det är helt klart på väg att fastna i bäckenet nu. :) Något jag också känt då halsbrännan äntligen börjat lätta lite iallafall. Fortfarande är det dock jobbigt att äta några större mängder mat och ibland kan jag fortfarande ha jobbigt att dra ordentliga andetag.

Ställde mig på vågen samma morgon vi skulle till barnmorskan sist. Nu börjar det hända saker... Totalt hade jag då (en vecka sen imorgon onsdag) gått upp +13 kg och är nu uppe i 3-siffriga nummer på vågen för första gången i mitt liv. Skönt att det är av en sån här trevlig anledning och inte bara att man blivit tjock... ;)
Har börjat märka att kroppen startat sin vätskesamling inför förlossningen nu. Har ju hållit mig smal och fin i ansikte, armar och ben hittills men nu börjar jag fylla ut lite. Känner mig också markant mer törstig.

Har haft 2 träffar med sjukgymnasten om mina fogar hittills. Akupunktur is the shit!!! Det har hjälpt jättebra mot foglossningen och jag har blivit väldigt mycket mer rörlig. Fixade t.o.m. i förra veckan att följa med på en lite längre vovvepromenad. Så skönt att få komma ut i skogen och njuta av höstvädret igen! Kommer gå en gång i veckan för behandling fram till förlossningen, sen kommer jag också att prova akupunktur som smärtlindring inne på förlossningen (åtminstone i ett tidigt stadium) eftersom jag svarat så bra på det.

Har börjat få förvärkar nu också, inte bara sammandragningar. Skillnaden är att förvärkarna är mer intensiva, håller i sig lite längre och kombineras med en känsla av mensvärk. Inte i närheten av sån mensvärk jag kunnat ha tidigare i livet dock så det är definitivt hanterbart än så länge. :)

Nu har vi avverkat våra sista besök som barnlösa hos våra föräldrar. Förra helgen var vi i Viksberg och hade lite kräftskiva, den här helgen som var nu har vi varit i Hällefors och frossat på god älg och nyplockade kantareller. Nu kommer vi hålla oss hemma tills det är dags, så om nån vill träffa oss så får de vackert masa sig hit själva. ;) Ska börja packa BB-väska oxå och inhandla de sista smågrejerna till lillan.
---------------------------------------------------------------------------------------


(Bilden vill inte laddas upp, så ni får vara utan den denna gången ;))

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Vissa kvinnor börjar läcka mjölk under graviditeten. Hormoner påverkar brösten som sväller upp och börjar producera mjölk. Den första mjölken, som är gulaktig och fet, kallas colostrum.
Samma hormoner som påverkar kvinnan påverkar också barnet. Vissa nyfödda flickor kan faktiskt också ha en mjölkaktig vätska i sina bröst.

Många kvinnor upplever att det pirrar eller domnar i bäckenet eller höfterna, bland annat när de är ute och går. Detta kan orsakas av att bäckenets ligament luckras upp inför förlossningen

Barnet: Nu väger bebisen minst 2,2 kg och är lång minst 45 cm. Den fortsätter att lägga på sig underhudsfett, som sedan kommer att hjälpa den bibehålla sin kroppstemperatur
Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

Nu flyter barnet inte runt i fostervatten längre eftersom det är så trångt. Barnets ögon är öppna när det är vaket och stängda när det sover.

Ögonfärgen på barnet är vanligtvis blå eftersom pigmenteringen inte är färdig ännu. Det behövs ljus för att utveckla de sista stegen och det är inte förrän barnet är två år som ögonfärgen är som den kommer att vara resten av livet.

Nu är fingernaglarna så långa att barnet kan råka riva sig själv.

Om du inte redan pratar med bebisen är det bra att börja nu – nästa vecka är hörseln fullt utvecklad. Det gör inget om du pratar bebisspråk – en del forskning pekar mot att nyföda föredrar ljusare röster.

Om du varit rädd att bebisen ska födas för tidigt, kan det vara lugnande att veta att 99 % av bebisar som föds i vecka 35 klarar sig bra och att de flesta inte får några allvarligare problem. Bebisens centrala nervsystem håller fortfarande på att mogna, men lungorna är nästan helt utvecklade nu.


Kommentarer
Postat av: Anders V

Håller tummarna :)



Gissar på 15/10-2010 :D

2010-09-14 @ 18:16:24
Postat av: Alma

Åh, det är så spännande detta!!

2010-09-15 @ 01:47:50
Postat av: Sayo

ska bli kul att träffa lillan i magen på fredag! (och dig med såklart ;)

2010-09-15 @ 23:34:53
URL: http://sayo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0